dimarts, 16 de juliol de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Patrimoni Cultural, a la xarxa

Font: diba.cat

La Diputació de Barcelona ha posat en funcionament un nou web que presenta la informació corresponent als Mapes de Patrimoni Cultural que està realitzant l’Àrea de Cultura des de fa més d’una dècada. A través de la xarxa, els usuaris poden accedir a les dades d’una vuitantena de municipis de la província de Barcelona que disposen d’aquests inventaris culturals que inclouen més de 14.000 elements patrimonials. Fins al moment, Arenys de Munt, Argentona, Cabrils, Caldes d’Estrac i Montgat, són els municipis maresmencs que han incorporat el seu patrimoni cultural al nou web.

Un 37% de la província de Barcelona disposa – o tindrà en breu – del seu Mapa de Patrimoni Cultural, ja que als 79 mapes existents cal afegir els 24 que estan en procés de realització, un que s’està revisant, i onze més que s’iniciaran durant el 2010. Mitjançant el nou web només cal entrar a internet i visualitzar en el territori totes les dades sobre el patrimoni cultural i natural d’un municipi concret i la seva valoració, permetent així establir mesures per a la protecció i conservació, així com la planificació de la seva rendibilització social.

Segons informa la Diputació, el nou programari pretén ser una eina que faciliti el coneixement dels diferents elements patrimonials dels municipis de la província de Barcelona, tant per als ajuntaments, a qui facilita la gestió, com per als ciutadans, a qui permet conèixer el ric patrimoni del territori. Les dades es presenten en un Sistema d’Informació Geogràfica, que consta de fitxes corresponents als elements patrimonials detectats, acompanyades de fotografies de cada element i la seva ubicació mitjançant cartografia digital. També possibilita realitzar diferents cerques dins de la mateixa fitxa o en el seu conjunt, i cada fitxa s’acompanya d’una memòria, que inclou valoracions globals, metodologia i diagnosi de situació del patrimoni cultural local. Fins ara, aquesta informació es lliurava als ajuntaments en CD-ROM que podien instal·lar als equipaments culturals que creguessin oportuns, com ara les biblioteques. Amb el nou web es fa un pas endavant, ja que tothom podrà consultar aquestes dades des del seu ordinador, cosa que facilitarà, també, la recerca als investigadors.

Dues fases

El web del Patrimoni Cultural s’implementarà en dues fases: ara per ara, es té accés a la versió pública del patrimoni inventariat en cadascun dels municipis on s’ha actuat; en pocs mesos, es posarà en funcionament la segona fase, que presentarà la versió íntegra dels inventaris, permetrà cercar en diferents municipis a la vegada i realitzar consultes més complexes. En poc temps també, es facilitarà als ajuntaments que tinguin Mapa de Patrimoni Cultural un enllaç perquè puguin incloure’l al web municipal.

1 comentari per a “El Patrimoni Cultural, a la xarxa”

 1. Una prohibició que dignifica

  Sortosament s’ha prohibit per llei les curses de toros a Catalunya i diguin el que diguin els qui estan a favor de les curses de toros i els enemics de prohibir, aquesta es una prohibició que dignifica i humanitza i de la que com a persones civilitzades, cal alegrar -se’n.

  Lògicament els primers en queixar-se, han estat les persones que viuen econòmicament del espectacle” de torturar toros. També han protestat els que solen anar, “a la plaza” i gaudeixen cridant olé olé, tot veient rajar sang a dojo i com claven “banderilles” els “banderilleros” i cops de llança al toro els picadors a cavall” i claven espases els “matadores”, i si cal, punyalades de mort, “puntillas” a la nuca dels toros mentre agonitzen, i per acabar d’arrodonir aquest quart d’hora de martiri, tallades de cua i orelles als toros morts com a trofeu de la “faena” i “vuelta” al ruedo.

  En un atac de “casta española” els diputats del PP, han bramat públicament, tant al Parlament de Catalunya , com al Congrés en defensa de “ su fiesta Nacional” i han volgut posar la tortura pública dels toros al mateix nivell de la cultura i l’art.

  Estranyament, els socialistes espanyols del PSOE, també van manifestar estar a favor de les curses de toros, es a dir, de la “Fiesta Nacional”. I val a dir, que la majoria de diputats socialistes del PSC al Parlament de Catalunya han votat en contra d’aquesta llei. Ho han fet perquè diuen, que no els agrada “prohibir”. Curiós aquest posicionament d’uns partits teòricament, progressistes, i de contingut social i humanista. Quanta comèdia, en el fons pura demagògia i estratègia pre-electoral .

  Quina manca de sentiments s’ha de tenir per defensar el martiri públic d’un ésser viu i anomenar-ho: “fiesta nacional”, “cultura” i “art”. Quina incivilitzada nació és la que converteix la tortura en festa. Quin insult per la cultura, la incultura establerta en forma de tradició que fa créixer ignorants, i gent buida de sentiments, violenta, amant de la sang, del morbo i la temeritat. Quin insult per l’Art de qualsevol artista que crea i regala bellesa amb el seu talent, el fet de recrear-se matant amb dedicatòries de mort pel mig i a ritme de pasdobles.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per