can you get accutane online buy generic amoxil online cheapest viagra pills online get lisinopril online order generic levitra online
dimecres, 18 de juliol de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Vestit fet a mida

En un dinar celebrat la passada setmana passada entre la vicepresidenta Joana Ortega, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, i el secretari d’organització convergent, Lluís Corominas, van decidir iniciar el debat sobre la nova llei electoral catalana aquesta mateixa tardor, amb els ulls en la seva aprovació a finals de a finals de 2013 i la seva entrada en vigor de cara als pròxims comicis autonòmics. Una llei electoral que, iniciant el seu debat a porta tancada entre aquests dos partits, busca agafar la llei electoral alemanya com a punt de partida. CiU i PSC, partits antagònics per definició i context, esdevenen ara aliats. És ben cert que els interessos partidistes anul·len els de la ciutadania.

Segons la informació revelada sobre la nova proposta de llei electoral catalana, els ciutadans catalans votarien dues vegades –en urnes diferents–: un vot per decidir el diputat de la comarca i un altre per votar la llista del partit en si. D’aquesta manera, mantenint el nombre de 135 escons actual, la composició estaria formada per entre 53 i 64 diputats comarcals –un per cada comarca catalana, districte barceloní o punts determinats de l’àrea metropolitana– i la resta serien diputats corrents sorgits d’una única llista nacional –o llistes de les vegueries, atenint a la voluntat de CiU. A cada comarca es presentaria un diputat per cada partit polític i, el diputat amb un major nombre de vots, esdevindria l’únic diputat comarcal. La voluntat és que els catalans tinguin un diputat de referència, i que no necessàriament sigui del mateix color polític que el vot dipositat en l’altre urna.

El moviment dels ‘indignats’ ha causat el seu efecte en la primera línia política catalana. Entre les seves propostes menys marxistes i més democràtiques es trobava la nova llei electoral. L’objectiu era fer una democràcia més representativa, amb menys pes al territori i més als ciutadans. Però sembla que la seva demanda acabarà resultant contraproduent. Si demanaven una democràcia més representativa, el que finalment aconseguiran és més bipartidisme. Dolors Camats, portaveu del grup parlamentari d’ICV-EUiA, deia que  “CiU i PSC no han entès res del que està demanant la ciutadania”. Demanaria a la representant ecosocialista que no fos tan ingènua. Entendre-ho, ho han entès; però és evident que la sociovergència ha estat intel·ligent i ha aprofitat l’ocasió per dissenyar-se un vestit fet a mida. Aquesta seixantena de vots nominals per les comarques i districtes queden pràcticament blindats per CiU i PSC, exceptuant molt comptades ocasions. Una relació de “tu o jo, però sense ell”. Bé, un reforçament del bipartidisme de tota la vida.

Des del punt de vista representatiu, aquesta llei electoral no és altra cosa que una aberració. Dóna encara més pes al territori i menys als ciutadans. Redueix la pluralitat de la cambra legislativa catalana, que és capitalitzada pels dos grans partits. Aquests dos grans sastres són CiU i PSC.

1 comentari per a “Vestit fet a mida”

  1. […] (Llegeix i comenta l’article a Diari Maresme) Publicat: juliol 4, 2011 Categories: Articles, Diari Maresme Leave a Comment Name: Required […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per