buy viagra sydney canadian cheap anafranil accutane online buy buy nexium tablets online cleocin t online
divendres, 21 de setembre de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els magalls ja són arribats al Maresme

Magalls | Foto: Viquipèdia

Els magalls (també anomenats falciots, falzies, falzilles falzillots, vinjoles, fuselles, ginjoles…) ja han arribat al Maresme! . Aquest dilluns 26 de març, vaig poder observar el primer magall de la temporada a la comarca, concretament a la riera d’Arenys de Mar. Normalment arriben entre el 30 de març i el 3 d’abril i, per tant, podríem dir que s’han “avançat” una setmana.

Els magalls (Apus apus) arriben a principis d’abril i són dels primers en marxar ja que mitjans d’agost ja toquen el dos. S’estan, per tant, uns 4 mesos i mig entre nosaltres abans de retornar a l’Àfrica del sud, on hivernen. Tenen una vida molt “aèria”: s’alimenten exclusivament d’insectes que cacen a l’aire,s’aparellen a l’aire i…dormen a l’aire! Només toquen “terra” (teulada o paret d’edifici alt) quan han de pondre i covar els ous. Mai més. Els pollets naixeran i intentaran volar a principis de juliol.

Els seus xiscles, aguts i llargs, conformen la banda sonora dels nostres pobles, sobretot a primera hora del matí i al capvespre, quan la gent pren la fresca en alguna terrassa. Els Manel, en Serrat i en Toni Morlà, entre d’altres cantants, els fan sortir en alguna de les seves brillants cançons.

Moltes persones els confonen encara amb les orenetes malgrat que no són “parents” (taxonòmicament parlant) i que amb una observació més acurada són ben fàcils de distingir: els magalls són ben negres i les orenetes cuablanques tenen la panxa ben blanca i, a més, els magalls són de mida molt més grossa que les orenetes. No fan nius de fang, no fan nius de riera o de rials com les orenetes sinó que aprofiten els forats d’edificis elevats o sota de les teules per criar-hi a dins.

Ja els podem donar la benvinguda! A mitjans d’abril arribaran els milers de magalls que esquitxaran de negre el cel dels nostres pobles.

Pere Alzina i Bilbeny, zoòleg i consultor ambiental | Arenys de Mar

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per