dimecres, 25 de abril de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Passió per la Cultura

Raimon Miranda | Foto: D.M.

Aquest mes passat, el mes de juny, s’han realitzat un munt d’activitats culturals a Pineda. Algunes d’elles força d’interessants, el que demostra que el poble està viu, que es mou, almenys culturalment parlant. Perquè la cultura és una valor indiscutible i fill directe de la mateixa vida. Com per exemple, La Diada de la Dansa i la Música, feta a Can Comas i a l’escola Sant Jordi, que ens ha ensenyat que disposem d’artistes locals de talent. A la biblioteca M. Serra i Moret es va presentar el llibre “Llengua i emoció. Set mirades sobre el goig de ser” del meu amic el psicòleg Quim Gibert, acompanyat de l’escriptor anglès, però catalanista, resident a Barcelona, Matthew Tree, molt conegut pels seus programes a Catalunya Ràdio, RAC 1, Ona Catalana, BBC World, etc. Un llibre ple de reflexions sobre les relacions entre la nostra llengua i els sentiments.

Molt impactant va ser la ballada de sardanes que va organitzar, com a final del curset, l’Associació Cultural Mare Nostrum a la plaça Coromines, amb la participació de centenars de joves estudiants dels instituts de la vila. Com em deia sorprenentment la seva vicepresidenta, Anna Ortega, molts d’ells no sabien ni què eren les sardanes. Increïble, però encara estem així… Sense comentaris. Un aplaudiment per a aquesta important iniciativa, que esperem que es mantingui en el temps.

Cal destacar també “Nanses, de terra a mar”, l’exposició realitzada a la Sala d’Exposicions Municipals on el grup El Mamelló, amics de la barca de vela llatina, va organitzar aquesta mostra del món mariner. Un passat pinedenc gairebé i injustament oblidat, que es mereixia aquest sentit homenatge, a totes les persones que van dedicar la seva vida a aquest mitjà de subsistència, però alhora tot un art i que va adquirir i ocupar en altres temps un espai tan important com va ser la pagesia i el camp. Chapeau! per aquest treball exhaustiu de recerca de les eines d’aquest sector laboral, de vital importància per a Pineda.

L’Associació Cultural, Kultura Local, va realitzar un extraordinari concert al pati de Can Comas amb el grup de pop-rock Prohibit prohibir, en què van demostrar ser un grup contundent, sòlit i compacte, del milloret de l’escena comarcal. Van destacar el cantant, amb un aire semblant a Jim Morrison, cantant dels Doors, i l’harmònica, dintre de la millor tradició musical del rock’n’roll. Sembla que després de l’èxit obtingut tornaran a tocar aviat, amb el mateix nom, o potser sota el nom de Madam Larouge, ja que són els dos noms que utilitzen habitualment, segons el cas. No us ho perdeu, pura dinamita!

Voldria parlar també de l’estrena del vídeo que vaig dirigir “En Nil visita la biblioteca M. Serra i Moret” i que podeu veure ara penjat a YouTube, simplement posant el títol o clicant al link del Facebook de la biblio, projectat a la seva Sala Gran i en pantalla gran. Realment feia patxoca veure’l allà mateix. Em va sorprendre gratament el nombre de persones que hi van assistir, entre elles, Rafa Soriano, de Ràdio Pineda, el doctor Santiago Macip, tinent d’alcalde, i la regidora de Cultura, Sònia Moraleda. Això m’ha fet adonar i també m’ha provocat el desig de la profunda i urgent necessitat que té un poble com Pineda de disposar d’un vídeo artístic de promoció i difusió del nostre poble. Tant per gaudir nosaltres, com perquè serveixi de targeta de visita per als forans, poder passejar-lo en fires externes, etc. Encara recordo l’impacte que em va produir quan en l’edifici d’Innova, en una de les sessions de les jornades econòmiques, aleshores l’excel·lent batlle de Sant Sebastià, Odon Elorza, va presentar un vídeo de la seva ciutat, que aleshores aspirava a ser capital cultural europea. Unes imatges brutals, que feien posar els pèls de punta i la pell de gallina per la seva sensibilitat i bellesa. I ja ho deia, molt encertadament, el gran escriptor rus Dostoievski: “La bellesa salvarà el món”.

Raimon Miranda, Cineadicte, publicista i realitzador de vídeos | Pineda de Mar

2 comentaris per a “Passió per la Cultura”

  1. Gregorio del Olmo ha dit:

    Moltes gràcies Raimon per la teva actitud tan positiva envers totes les activitats de la nostra Vila. D’ qacord.
    Una forta abraçada.

  2. RAIMON MIRANDA ha dit:

    No es mereixen Gregorio i visca la cultura !!!. Una forta abraçada, Raimon.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per