buy anafranil australia buy micardis online discount zithromax online benicar online coupon can i buy antabuse over the counter
dissabte, 21 de juliol de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Justícia a l’Iran

Portada: 'Ojo por ojo'

Portada: ‘Ojo por ojo’

Ameneh Bahrami ha aconseguit que a l’Iran s’apliqui ‘La llei del talió’. Les seves paraules són “L’àcid em va menjar els ulls i se’n va acabar estudiar i treballar”. Podria dir-vos que aquesta és una bonica història sobre el perdó. Que, amb la llei a la mà, ella podia encegar l’home que la va deixar cega llançant-li àcid a la cara i que, en l’últim moment, va cedir i el va perdonar perquè ell li estigués agraït. Però la veritat és que aquest perdó ha creat més atacs amb àcid a dones i el perdonat, després de 7 anys de presó, ha tornat a amenaçar-la a ella i també a l’editorial de l’Iran que ha publicat la seva història (‘Ojo por ojo’, Planeta). Era la primera de la classe i tenia un futur brillant. A hores d’ara segueix sent dolça i bona, és incapaç de matar una mosca. Tot bondat. I ara ha de llegir que els homes del seu país consideren la seva decisió com una debilitat.

Tinc la sensació que s’ha de valorar la justícia – la Justícia! – com un instrument indispensable per a una societat civilitzada. Hi ha països en què la justícia només és un estàndard hipòcrita. Només és una il·lusió aparent, però no real, no involucrada. Els criteris de la jurisprudència no s’apliquen per igual a tots els països, fins i tot en els desenvolupats. Els veredictes dels jutges depenen de molts factors, especialment polítics, religiosos, culturals, econòmics i de tendències o judicis de valor. Precisament per aquesta raó es cometen moltíssims errors irreversibles. La bona fe és un símptoma de bondat. Però amb la bondat moltes coses no s’arreglen i, de vegades, és a l’inrevés. El parar l’altra galta és una imatge bíblica, però gens pràctica.

Josep Garriga

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per