divendres, 22 de juny de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘La meteorologia sempre ha estat a la meva vida’

Marc Rusiñol

Marc Rusiñol

En Marc Rusiñol, l’home del temps de Diari Maresme, ens avança cada setmana les previsions meteorològiques del cap de setmana a la nostra comarca. Un dels fets que el va marcar vers la seva passió va ser la nevada del març de 2010. Aquest va ser el punt d’inflexió que el va conduir a orientar la seva vida cap a la meteorologia. Actualment, en Marc està estudiant enginyeria informàtica per després passar a fer el màster de Meteorologia.

Quan et vas començar a interessar pels temes meteorològics?
La meteorologia sempre ha estat present a la meva vida, des de ben petit els meus pares em van aficionar a aquesta ciència veient l’espai de El Temps de Tv3 i regalant-me alguns instruments meteorològics. Quan vaig créixer una mica més vaig entrar en el fòrum de meteorologia dirigit pel meteoròleg Alfred Rodríguez Picó. He aprés moltíssim gràcies als participants d’aquest fòrum i gràcies a tots ells ara entenc una mica més com es comporta l’atmosfera. Però un dels fets que més em va marcar, va ser la nevada del març de 2010. Aquest va ser el punt d’inflexió que em va conduir a orientar la meva vida cap a la meteorologia. A partir d’aquest any vaig començar a fer previsions, en un primer moment ni les compartia, després a traves de les xarxes socials vaig poder compartir aquestes previsions. Fa aproximadament un any a més d’entrar a estudiar una carrera que em permetés fer alguna cosa relacionada amb la meteorologia, vaig poder compartir les previsions per aquest diari, el Diari Maresme, on estic totalment encantat de formar-hi part.

Quins mitjans fas servir per fer les teves previsions?
La tecnologia ha avançat molt i ara ja des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora del dia es pot fer un pronòstic a molts dies vista, però sempre s’ha d’anar amb prudència, els mapes no sempre diuen la veritat i s’ha de saber extraure la informació que ens donen. Per fer-nos una idea, hi ha dos tipus de mapes meteorològics, uns de baixa resolució i d’altres de més alta resolució. Com les previsions que faig setmanalment són per a 2-3 dies vista i per a un lloc molt concret i relativament petit (l’àrea del Maresme), es necessita mirar els mapes més resolutius per poder concretar més una previsió. En canvi, si per exemple volguéssim mirar una previsió per a tot Catalunya en 5 dies vista, el que agafaríem seria un model menys resolutiu ja que aquests permeten fer previsions a més llarg termini.

.

.

Per què el temps desperta tant interès entre la gent?
Crec que hi ha diferents motius pels quals la societat i en especial la població catalana estan tant interessats en la meteorologia i el temps que farà en propers dies. Per una banda Catalunya sempre ha gaudit d’una variabilitat meteorològica molt important. Des de nevades a cotes baixes, passant per potents tempestes fins a sequeres molt importants i això ha comportat que volguéssim saber que passarà en propers dies. Un altre dels ingredients que ha propiciat aquest interès per la meteorologia va succeir durant els principis de segle XX on els grups excursionistes de Catalunya es van dedicar a instal·lar estacions meteorològiques pels diferents punts de Catalunya, arrel d’això va sorgir l’actual Servei Meteorològic de Catalunya.

Un altre dels fets en aquest cas més recents que ha ajudat a fomentar l’interès ha estat els grans meteoròlegs que ha gaudit Catalunya, ja sigui a través de TVE amb Mariano Medina o a TVC amb l’Alfred Rodríguez Picó. Gràcies a aquests personatges de la vida pública la ciutadania es va engrescar a seguir els diferents butlletins meteorològics.

Quines condicions meteorològiques són més difícils de preveure?
Clarament els condicions meteorològiques més difícils de preveure són totes aquelles que venen acompanyades amb un canvi de temps. Una situació com la que estem vivint ara mateix, la previsió és molt senzilla. En canvi quan s’apropa un canvi de temps i s’ha de formar una baixa en front la costa catalana, un fet que succeeix molt sovint, si la baixa es posiciona 100km amunt o 100km a baix la previsió canvia completament i pot quedar d’un dia amb ruixats i tempestes a un cel amb clarianes. Un altre de les condicions més complexes a preveure són les temperatures. L’orografia catalana i també la maresmenca són molt complicades, amb muntanyes molt a prop de la costa, valls, zones arrecerades dels vents que impliquen una variació tèrmica extraordinària.

Creus que en un futur les noves tecnologies ajudaran a encertar gairebé al 100%?
Crec i espero que no, l’atmosfera es molt complexa i estic segur que ens aproparem a un percentatge d’encert molt alt però en cap cas arribarem a assegurar una situació. Possiblement a molt curt termini sí, però a partir de 12-24 hores vista crec que no es podria assegurar. A més, tampoc està gens malament que l’atmosfera de tant en tant ens sorprengui.

Com ha estat la teva recent experiència mediàtica amb la revista meteorològica?
La revista “El Racó de la Méteo” va ser un projecte molt interessant que vam començar aquest setembre passat. Prop de 50 pàgines dedicades íntegrament a la meteorologia explicada per aficionats i crec que comprensible per a tothom. És una gran feinada que la única recompensa que reps es la satisfacció i els agraïments de tots els qui la llegeixen però això ja es bona recompensa així que aquest desembre es tornarà a publicar el segon número de la revista amb continguts novament molt interessants.

A part de la meteorologia, quines altres aficions i projectes tens entre mans?
Doncs jo em considero “inquiet”, sempre m’agrada estar fent coses noves relacionades amb la meteorologia bàsicament. A més de la revista, participar en fòrums i fer les previsions pel Diari Maresme, també faig articles per a la revista La Torre de Barcelona relacionats bàsicament amb temes mediambientals. També faig algunes cròniques meteorològiques a peu de carrer explicant el temps que esdevindrà i quan hi ha situacions extremes meteorològicament parlant intento anar, ja siguin tempestes, ara que ve l’hivern nevades tot i que he de reconèixer que no tinc el temps suficient per dedicar-m’hi tant com jo voldria.

Text: Ramon Texidó | Fotos: Redacció

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per