where to buy nolvadex uk muscle buy retin a 0.5 uk prednisolone 5mg tablets to buy cheap renagel purchase detrol
dissabte, 21 de juliol de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’Ebre ‘desembocarà’ a Calella

Cartell: Fira de Calella 2013

Cartell: Fira de Calella 2013

La sala de plens de l’Ajuntament de Calella va acollir aquest dijous al matí l’acte de presentació de la 33ena. edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme, que se celebrarà entre els dies 20 i 23 de setembre i que enguany dedica el seu monogràfic a les Terres de l’Ebre, un territori declarat recentment reserva de la biosfera. Durant quatre dies, les persones que visitin el recinte firal podran endinsar-se en la realitat geogràfica, econòmica, social i cultural del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

L’Ajuntament de Calella ha treballat en col•laboració directa amb l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i ha completat una visió territorial més directa gràcies a l’assessorament de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, amb qui va impulsar, ara fa un any, el monogràfic “Catalunya, arrels d’un país únic”, que aquest any acull la segona de les tres edicions previstes.

Presentació de la Fira | Foto: Aj. Calella

Presentació de la Fira | Foto: Aj. Calella

Durant la presentació d’aquesta edició de La Fira, l’alcaldessa, Montserrat Candini, va manifestar que “és un honor per Calella rebre a la Fira a una realitat geogràfica tan singular i combativa com la que representen les Terres de l’Ebre i la seva gent, profundament arrelada i orgullosa de la seva terra”. Candini va destacar que des de l’Ajuntament de Calella, amb el monogràfic de 3 anys de ‘Catalunya, les arrels d’un país únic’, “la intenció ha estat que la Fira fos un marc idoni per explicar tots els valors que té un país normalitzat i crear xarxa humana per coneixen ‘s al llarg de tot el territori”.

A més, en aquesta nova edició les activitats surten del recinte firal. Se celebraran diverses cercaviles que recorreran l’eix comercial de Calella en les que participaran diverses bandes de música encapçalades per prestigioses agrupacions musicals com ara ‘La Lira i la Fila – Unió Filharmònica d’Amposta’, la centenària ‘Banda de la Sénia’ -que col•laborarà amb el pregó infantil de Festa Major- i la “Banda de Ginestar”, de la Ribera d’Ebre. La formació musical resident de la Fira serà ‘Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries’ que, juntament amb els membres de ‘Lo Guardet’, escenificaran una rondalla tradicional pels carrers de Calella. Aquesta darrera formació també presentarà un dels espectacles més destacats del programa en col•laboració amb el grup ‘Paracota Dansa’ a l’escenari central de la Fira.

Un monogràfic, en quatre espais

Espai central
L’espai central de La Fira comptarà amb dos escenaris, un per adaptat per espectacles i un altre habilitat per a les demostracions culinàries que es faran amb la col•laboració de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de les Terres de l’Ebre i on es faran demostracions, amb tastos inclosos, en que es podran conèixer els vins de la DO Terra Alta i altres productes autòctons com la Mel del Perelló, l’Aiguardent de Prat del Compte, l’Oli amb DO Terra Alta, l’arròs del Montsià, el peix i marisc de Sant Carles de la Ràpita i de l’Ametlla de Mar, l’ostró, l’anguila o les confitures de Gandesa.

Espai tallers
Aquest espai acollirà diversos tallers sobre el cultiu de l’arròs, amb la recreació d’un gran arrossar, tirada de xarxa a la manera del Delta, artesania de la pauma i els canterers de Miravet, vestits de paper d’Amposta i taller de confitures.

També s’hi podran conèixer diverses activitats vinculades al turisme ornitològic i als parcs naturals i la proposta del centre d’interpretació apícola Mel Múria, un taller d’espelmes i la possibilitat de posar-se un escafandre autèntic. El programa el completaran activitats relacionades amb la Jota i el seu centre d’interpretació, amb un taller realitzat per Artur Gaya, ànima dels Quicos.

Espai bestiari
La Fira donarà, als seus visitant, l’oportunitat de conèixer algunes de les races autòctones del territori, com son la cabra blanca de Rasquera i els ànecs del Delta.

Espai històric
Aquest espai acollirà el Campament de Quincalles, arribat directament de Tortosa i vinculat a la seva “Fira del Renaixement”, que se celebra des de 1996 i que ha estat declarada Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa Local d’Interès Turístic, a més de rebre la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.

Duran quatre dies, els membres del campament recrearan els oficis tradicionals de les Terres de l’Ebre, molts dels quals perduren fins a l’actualitat, com son els herboristes i els especiers, que elaboren olis, ungüents i remeis tal com es recull al “Dioscórides de Laguna”, com ara: oli de pericó, ungüents elaborats amb sagí de vaca, licor de beatamaria o infusions d’herba fetgera. També es podrà veure treballar els cistellers, que han treballat la palma segons les tècniques tradicionals en el territori de la vegueria de Tortosa.

L’Espai Històric també recrearà la festa de “Lo Mercat a la Plaça d’Amposta”, en aquest cas, a partir d’elements històrico-culturals de començament del segle XIX.

La cursa de cavalls de la Sénia, l’actuació castellera de los Xics Caleros – la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre- i la proposta “Com sonen les terres de l’Ebre”, amb Xavi Lozano, són altres atractius de la programació de la Fira de Calella i l’Alt Maresme.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per