dimarts, 26 de març de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Vivim les actuacions com una festa de gala’

Moisès Sala i TGV | Foto: Bernet García

Moisès Sala | Foto: Bernet García

L’any 2004 el Monestir de Santa Maria de Ripoll acollia la primera actuació de The Gospel Viu Choir (TGV), un projecte ambiciós que actualment no només engloba la coral com a base sinó també un projecte d’acció solidària a favor de la infància anomenat Gospel Sense Fronteres (GSF). TGV està considerada la coral de gospel més important de tot Catalunya i de les més importants de tot l’Estat. Un 60% aproximadament dels 90 membres de la coral són de la comarca del Maresme. Avui entrevistem el seu fundador i creador, Moisès Sala.

Que us va moure a crear The Gospel Viu Choir?
L’admiració, ja des de ben petit, per aquest tipus de música religiosa afroamericana, tota la seva història, les seves formes, l’estètica, les dinàmiques, la possibilitat de treballar en un ampli espectre de colors i tessitures. En definitiva, tota l’energia que aquesta música és capaç de transmetre.

Quin és el tret diferencial amb altres corals de gospel?
Una pregunta difícil de respondre. El que fa que TGV sigui especial o diferent és, sens dubte, el munt de sensacions que ens arriben des del públic i des de la crítica,que valoren de forma intensament positiva la trajectòria artística del grup. Això ens fa veure que potser sí que TGV és alguna cosa més que una coral de gospel. Però, insisteixo: és el públic qui ha de dir-ho això! El nostre gospel no és amateur i queda reflectit en l’exigència dels assajos, en la selecció de les veus i en la perfecció de l’expressió corporal. Cuido molt cada detall per ínfim que sigui. Crec que aquestes tres premisses són el nostre tret diferencial. Sense oblidar GSF (Gospel sense Fronteres).

Què proposeu exactament amb Gospel Sense Fronteres?
Amb GSF pretenem dotar de sentit la música que fem. Veiem que som capaços de crear grans emocions al públic en cada concert, en cada taller. I vam decidir que havíem de portar la solidaritat molt més enllà que la simple col·laboració o participació en concerts puntuals. Per això vam crear GSF, un projecte d’acció solidària a favor de la infància del món, que pretén sensibilitzar i posar en valor el treball que tantíssima gent fa, sovint des de l’anonimat, per la nostra infància… i treballar per la nostra infància és treballar, sens dubte, pel nostre futur, pel de tots.

Foto:

Foto: TGV

Com heu aconseguit implicar un col·lectiu tan important de persones?
Quan vam iniciar el projecte TGV, l’octubre de 2002, érem 15 persones de Palafolls i el Maresme amb ganes d’aprofundir en la màgia de la música espiritual afroamericana: el gospel i els negro Spirituals. De bon començament vam treballar en la selecció de veus (sempre he estat molt exigent, des d’un principi, intento escollir les millors) i, de mica en mica, la gent va començar a interessar-se per la nostra formació i volia formar part de la coral. Era petita però amb una gran essència, i no l’hem perdut.

Com viviu els assaigs i les actuacions?
Els assaigs són estrictes, rigorosos i de diversos estils: assaigs de nous temes, de cadira i llapis; assaigs de matisos, de treure punta al llapis; assaigs de correccions i de detalls sovint inapreciables, de ‘dar cera polir cera’. Les actuacions les vivim com una festa de gala! Una festa on el més important és passar-ho bé i fer-ho passar millor al públic, però on cada detall, cada gest, cada nota, cada cesura, cada respiració compta.

Foto: TGV Choir

Foto: TGV Choir

I quina ha estat l’actuació més especial?
Hi ha diverses actuacions especials i per diversos motius: sens dubte la que va marcar un punt d’inflexió a TGV va ser l’actuació exclusiva al Palau de Congressos de Barcelona amb els llegendaris The Golden Gate Quartet, el gener de 2006. En aquell moment és quan podem dir que TGV va passar a ser coneguda als àmbits musicals. La més especial, però, en quant a l’espai d’actuació fou la del novembre 2010 al Gran Teatre del Liceu on vam aconseguir penjar el cartell de sold out. Veure aquell coliseu de la música ple de gom a gom va ser impactant! L’actuació més especial, personal i emotivament parlant, fou en un dels primers Palau de la Música, al 2010, on, per primer cop, van pujar mons fills dalt l’escenari. Són moltes les actuacions especials; potser cada una ho és.

En què consisteixen els vostres tallers?
Els tallers són una forma d’apropar el gospel a la gent, en primera persona. Cada cop són més les formacions professionals o amateurs que volen aprofundir en aquest estil; i també més la gent que, ni que sigui per curiositat, vol provar de cantar-lo. Sovint ens veuen en un concert i ens diuen “a mi m’agradaria cantar gospel, també!”. Doncs una bona forma, de vegades, és fer-ho a través dels tallers o seminaris que fem per tot el territori. Els tallers són molt enriquidors, sobretot per a mi, ja que em permet veure com la gent va captant i endinsant-se en aquesta energia musical que és el gospel i com aquest es viu en cada persona, a cada lloc, a cada formació.

En aquest sentit, consideres que el gospel és molt més que música?
El gospel és música i veu, amb uns textos que parlen exclusivament d’amor, això que tanta falta fa en el nostre planeta i en el nostre univers, segurament! El gospel és capaç de ser divertit, reflexiu, profund, modern, estricte en les formes i les tècniques i, alhora, flexible en la interpretació, en la forma de sentir-lo o de fer-lo sentir. El gospel és més que música? Segurament és sentiment elevat al Si major.

Com és el vostre nou espectacle Non Stop Gospel?
NSG és un pas més en la trajectòria de TGV; després dels nostres espectacles anteriors on vam treballar, cronològicament, els negro Spirituals (Marchin’ To Freedom 2004 – 2006), el gospel contemporani ( The Gospel X-perience In Simphony amb l’Orquestra Filharmònica de Catalunya The New Gospel X-perience 2006 – 2012), els spirituals contemporanis (Spirituals 2009 – 2012), vam decidir apostar pel gospel més actual, del s. XXI, el més funky i més urbà. Això és Non Stop Gospel, l’urban gospel de TGV.

Quins nous projectes us agradaria impulsar properament?
Treballem perquè GSF gaudeixi de més força i més difusió i ho fem a través de potenciar i dotar de valor la marca TGV. Sempre amb humilitat, sense voler córrer, sense pretendre res que no sigui coherent amb el que cantem: l’amor. Una gran persona va dir-me, recentment: la humilitat i el talent són les claus de l’èxit… i volem fer-li cas!

1 comentari per a “‘Vivim les actuacions com una festa de gala’”

  1. […] Entrevista amb Moisès Sala, fundador de The Gospel Viu Choir Vídeo de l’exposició ‘Deixem de ser INVISIBLES’ […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per