diumenge, 26 de maig de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El dietista a qui no agraden les dietes

.

.

Tot i que em dedico al món de l’alimentació i la nutrició des de varis àmbits, pot semblar estrany, però no m’agraden les dietes, i penso sincerament que fan més mal que bé.

Evidentment, no em refereixo a la dietoteràpia, disciplina científica molt eficaç per complementar altres tractaments mèdics, o inclús, a vegades com a únic tractament en vers a malalties diverses, sobre tot en pacients hospitalitzats en centres d’aguts o de llarga estada.

Em refereixo a les dietes amb l’objectiu de menjar sa, per perdre pes o inclús per corregir alguna lleugera colesterolèmia o algun índex glucèmic una mica alt. Que qui més i qui menys, tothom ha practicat alguna vegada.

.

.

Sovint, molta gent menja el que li ve de gust, sense tenir en compte cap ordre alimentari, i quan en una revisió mèdica o per alguna simptomatologia li detecten alguna petita alteració, fruit de “la mala vida”, es posen a seguir complicades dietes estrictes, calculades milimètricament, perquè tinguin les calories perfectes, la combinació adequada de macronutrients i micronutrients, on els hi diuen què és el que han de menjar cada dia, amb quin gramatge, amb quina cocció, l’hora que ho han de fer i cada vegada més, vigilant l’origen d’aquest aliment. Evidentment, aquest tipus d’instruccions i restriccions es poden portar a terme durant un període de temps relativament curt, dies, alguna setmana sent molt optimista.

I després?

.

.

Després tornem als hàbits anteriors que ens portaran en poc temps als mateixos problemes que creiem solucionats sense haver avançat ni après gairebé res. Això sí, amb una nova sensació de fracàs a la butxaca.

És evident que som éssers d’extrems. O tot o res. O t’estimo o t’odio. O et respecto o t’incordio. Perquè ens costa tant trobar un punt mig?

Disfrutem de menjars plaers però a l’hora cuidem la nostra salut, i per poder fer això, hem de fer necessàriament un aprenentatge per poder prendre decisions encertades en les nostres rutines. I és que prenem moltíssimes decisions diàriament respecte als nostres hàbits. Dolç o salat, fregit o a la planxa, aigua o cervesa, iogurt o fruita, llegir o caminar…

.

.

Per això és tan important no ser tan “cap quadrat” i començar a treballar un canvi d’hàbits seqüencial on hem de tenir poder de decisió en l’elecció dels plats, coccions, sense necessitat de pesar-ho tot i disposar d’àpats plaers que ens permetin disfrutar del plaer de menjar, i alhora ens permetin un “break” per poder seguir amb els nostres bons hàbits.

Això ho fan molt bé els “Personal Shoppers” . Ells no et diuen el que t’has de posar cada dia, com ho has de rentar I com ho has de planxar. Ells simplement t’assessoren en les combinacions que millor t’escauen, la resta depèn de tu.

Els dietistes en realitat, no som màquines “contacaloríes”. Som “Coach nutricionals” o sigui, “Personal Shoppers” dels hàbits saludables, on el més important, sens dubte, és menjar adequadament.

Joan Majó Merino | Diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la UB

Fotos: sxc.hu

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per