tamoxifen buy malaysia best online viagra reviews buy bupropion order retin a cream online can i buy zyrtec in canada
dimarts, 21 de agost de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els autors que vénen: Victoria Villahoz

Portada: 'Teresa, la cautiva'

Portada: ‘Teresa, la cautiva’

A vegades ens preguntem per què als nens no els hi agrada la història, per què aquests petits estudiants treuen tan males notes a una cosa tan important com és l’origen i la trajectòria d’on venim. Busquem la resposta al nen en qüestió, quan probablement deuríem buscar-la en l’emissor. Com en tot, si la història és oferta i impartida amb desgana, es convertirà en una matèria difícil d’empassar, d’acceptar i comprendre. Però com també passa en tot allò que ens envolta, quan alguna cosa ens és oferta o donada amb amor, quan es pensa en el receptor i en els seus gustos, la situació és completament diferent, i s’aconsegueix l’atracció. Un exemple clar de tot això és l’obra de la qual parlarem a continuació: ‘Teresa, la cautiva’, de Victoria Villahoz.

Aquesta empresària, amant de la literatura, va gestar amb només 15 anys una història que és la que ara ens arriba en forma de novel·la il·lustrada. Ha anat evolucionant fins a arribar al que ara tenim present: un llibre carregat d’amor, i el més important, d’història. La història de la conquesta per part de blancs i criolls dels pobles tribals de l’Amèrica del Sud, en concret el dels charrúas, a l’antiga Uruguai. La trama succeeix entre l’actual Uruguai i Argentina, en tots els antics assentaments al llarg del riu de la Plata.

Victoria ens presenta amb mestratge la família Villemenoir, blanca i benestant de Buenos Aires, formada per Joaquín, el pare, funcionari oficial i futur capità de l’exèrcit crioll a Concepción; Mercedes, la mare; Tomasa, la serventa; Guadalupe, la filla major; i Teresa, la filla menor de la família.

Durant el viatge cap a Concepción es troben amb Cayamai, fill del cacic charrúa, encegat per la ira de veure com el capità de l’exèrcit dels blancs, Torreja, havia matat al seu germà en el intent de capturar-lo per a la seva esclavitud. A mode de venjança, Cayamai talla el pas a la família i després d’una intensa baralla s’emporta a Teresa, la filla petita. Des d’aquell moment començarà la vibrant història de la jove Teresa qui, endinsada en contra de la seva voluntat a la tribu charrúa i amb la por d’ésser assassinada, veu com dia rere dia aquests la introdueixen dins la seva col·lectivitat. Impressionada per la figura imponent de Cayamai, Teresa es xopa dels temors d’aquella humil tribu, de las seves costums ancestrals i de la seva filosofia. Una traïció dins l’exèrcit blanc provocarà que la tribu dels charrúas es senti amenaçada i decidida a aixecar armes enfront un imminent atac.

El resultat d’aquesta lluita, l’avenir de Teresa i la història de tota una regió serà un dolç regal per a tots aquells que s’endinsin en aquesta magnífica història.

En definitiva, una novel·la en la que es troba l’amor paternal d’un pare que faria el que fos per recuperar la seva filla, en la que es viu l’acte de venjança, l’acte de traïció, la passió entre persones de diferents races, la persecució d’uns ideals, la maldat i la bondat humanes. Una història que ens apropa tant a aquells humans capaços de tot per una mica de poder, com a aquells altres capaços de perdre-ho tot per a la consecució d’una harmonia universal.
Una obra per a joves, però també per a adults; una obra per a amants de la història, però també per a amants de la vida en general.

Víctor González

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per