dilluns, 27 de maig de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La jutge dóna la raó als treballadors de Gallostra

Interior de la fàbrica | Foto: Arxiu

Interior de la fàbrica | Foto: Arxiu

El Jutjat Social 1 de Mataró ha condemnat l’empresari Francisco Javier Gallostra Pedemonte a fer front amb el seu patrimoni personal al pagament de prop d’1,5 milions d’euros en concepte d’indemnitzacions i els salaris endarrerits d’un grup de 56 extreballadors de l’empresa tèxtil Gallostra de Pineda de Mar, representats pel Col·lectiu Ronda. L’empresa pinedenca fabricava entre altres la coneguda marca de mitjons ‘Pocholo’. La sentència, a la qual ha tingut accés Diari Maresme, considera que malgrat la interposició dels administradors formals, l’empresari va actuar en tot moment com a administrador real i únic de l’empresa tèxtil.

La protesta d'aquest dimecres | Foto: Facebook

Una protesta dels treballadors (2013) | Foto: Arxiu

Segons el Jutjat Social 1 de Mataró, Francisco Javier Gallostra és responsable solidari de les quantitats reclamades pels treballadors de l’esmentada empresa afectats pel tancament i la liquidació de la que va ser una de les principals empreses tèxtils del Maresme. La sentència, aconseguida a instàncies d’aquest grup de 56 empleats considera que l’empresari condemnat “ha exercit de forma personal i directa l’activitat mercantil amagant-se de forma fraudulenta darrera de la pantalla de la personalitat jurídica de l’empresa amb la finalitat de buscar el seu profit personal i eludir tot tipus de responsabilitats”.

Els treballadors veuen així satisfetes les seves exigències en considerar que l’empresari havia desviat fraudulentament el patrimoni de Gallostra cap al seu patrimoni personal o d’altres companyies de la seva òrbita. Segons recorda el Col·lectiu Ronda, es tracta d’una pràctica il·lícita que suposa defraudar els legítims interessos de creditors i treballadors de la seva empresa.

El col·lectiu de treballadors de Gallostra han acumulat als darrers anys grans dosis de patiment i sacrifici. Des de l’any 2010, per col·laborar en la viabilitat de l’empresa, van renunciar a percebre els increments salarials que els corresponien per conveni i van acceptar sotmetre’s a successius ERO de suspensió de contractes que van afectar una part important de la plantilla. Malgrat aquesta voluntat de col·laboració, res no va impedir que el passat mes de novembre de 2012, Gallostra – que ja estava en situació de concurs voluntari de creditors – anunciés l’acomiadament de tota la plantilla, formada per 125 treballadors, que no cobraven la seva nòmina des de juliol del mateix any.

L’empresa, que va acabar en fase de liquidació per ordre del Jutjat Social 4 de Barcelona, va al·legar incapacitat financera per fer front al pagament de les indemnitzacions corresponents a l’acomiadament de la plantilla i els salaris no abonats. Una situació de la qual els treballadors feien directament responsable a l’empresari perquè denunciaven que havia transvasat el patrimoni d’aquesta companyia tèxtil històrica del Maresme cap al seu patrimoni personal i d’altres empreses controlades per ell mateix amb l’únic objectiu d’eludir les seves responsabilitats amb els treballadors acomiadats i la pròpia Administració.

Així, la resolució judicial aconseguida pel treballadors els suposarà rebre la liquidació que els correspon per la pèrdua del seu lloc de treball, i el període de temps en què van deixar de cobrar les seves mensualitats.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per