dilluns, 17 de juny de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

“La bona educació.cat neix d’una necessitat”

David Domínguez

David Domínguez

Avui parlem amb David Domínguez (nascut a Barcelona el 1970 i resident a Sant Pol de Mar). És llicenciat en Filosofia, graduat en Lideratge i desenvolupament de persones i Màster en Coaching executiu i personal. Amb una llarga trajectòria com a educador i orientador, actualment lidera el projecte La bona educacio.cat. Amb ell, conversem sobre el Mindfulness, un conjunt de tècniques que tenen com a objectiu reduir l’estrès, augmentar l’autoconsciència i la millora del benestar general de les persones que el practiquen.

En què consisteix exactament el Mindfulness?
Jo entenc el Mindfulness com un conjunt de tècniques que ens ajuden a focalitzar l’atenció en el moment present, instant rera instant, sense emetre judicis o valoracions, és a dir, acceptant-lo amb plena consciència.

Quin és el seu origen?
Mindfulness és un anglicisme que significa atenció plena i sostinguda, però els orígens els trobem fa més de 2.500 anys, en la tradició budista. En l’idioma pali la paraula seria “sati” i en sànscrit el terme seria “smrti”; els dos fan referència a un estat de plena consciència.

.

.

Com s’han adaptat aquestes tècniques al món occidental?
Penso que s’han mantingut força coherents amb el seu origen i que només s’han modificat culturalment. L’objectiu i els procediments continuen idèntics (no pot ser d’altra manera) però els espais i la regularitat amb la que ho practiquem sí que s’ha adaptat al nostre estil de viure.

Una de les claus és la identificació dels propis sentiments?
Sí. I per prendre’n consciència cal observar-se sense jutjar-se, amb distància. La millor manera de conèixer una cosa o algú és observant; i aquest és el primer pas. Observar-se un mateix per poder-se conèixer millor. És allò tan antic i tan savi de “coneix-te a tu mateix”.

Quines tècniques aprenen els usuaris dels vostres tallers?
En els tallers que fem a través de La bona educació, oferim una breu explicació teòrica que ens permet passar a la pràctica amb relativa facilitat. Practiquem exercicis de respiració conscient, d’escolta activa, millorem la gestió emocional i duem a terme algunes visualitzacions i meditacions guiades.

.

.

En què consisteix el projecte ‘La bona educació’?
La bona educació neix d’una necessitat: donar eines per combatre l’estrès, l’angoixa i l’ansietat. Tenim estudiants amb dificultats per mantenir l’atenció i la concentració, adults que s’enfronten a un món inestable (canvis laborals,conciliació amb la vida familiar, crisi de valors) i empreses, moltes empreses, que necessiten directius capaços de gestionar bé els conflictes, les tensions i les angoixes. Des de La bona educació els oferim tallers, formacions i atencions individuals de mindfulness però també d’habilitats socials, gestió emocional i processos de coaching. Els processos de coaching són realment transformadors.

Les xarxes socials poden ser útils?
Són una eina que ens facilita arribar a tothom. Som presents a facebook, twitter, instagram i tenim el nostre lloc web amb domini català: www.labonaeducacio.cat.

Quin seran els vostres propers projectes?
A Calella, estem duent a terme tallers en col·laboració amb la llibreria el Faristol i de cara a novembre realitzarem tallers de “Mindfulnes per a nens i nenes”, i també tallers de “Comunicació entre pares i fills” gràcies al centre budista Diki Ling. I ben aviat, de cara al 2015, ampliarem l’oferta per al món de l’empresa oferint processos de coaching per a directius i càrrecs intermitjos que vulguin millorar el seu benestar i ser més efectius.

Text: Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per