‘Irrational man’, de Woody Allen | Diari Maresme buy ranitidine 300 mg nitrofurantoin ointment was ordered instead of nitrofurazone buy viagra online switzerland allegra buy online uk clindamycin phosphate gel buy online
dimecres, 23 de gener de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Irrational man’, de Woody Allen

'Irrational man'

‘Irrational man’

Un imparable Woody Allen estrena un juganer film sobre la variant de la figura del crim perfecte a “Irrational man”. La seva nova i desimbolta proposta ens presenta a Abe Lucas (Joaquin Phoenix), un professor de filosofia deprimit destinat a una petita universitat de províncies, l’arribada del qual desvetllarà ben aviat l’interès de dues dones ben diferents. Una companya docent casada, Rita Richard (Parker Posey), anhela trencar la rutina i l’avorriment de la seva vida per tenir una aventura passional i fugir a Europa. D’altra banda, Jill Pollard (Emma Stone –tant encisadora com a “Magia a la luz de la luna”), jove estudiant de filosofia i propensa al romanticisme, que malgrat està promesa amb un company de campus, progressivament se sent atreta pietosament pel trist i desgraciat professor.

Les relacions afectives semblen sembrar la llavor d’una nova comèdia romàntica a tres bandes, però aquesta intriga sentimental es nodrirà dels enrevessats dilemes morals i ètics sobre l’assassinat, un territori relliscós que ens porta al repertori de temes continguts en films tan notables com “Delitos y faltas” o “Match Point”. L’atzar d’una conversa aliena en un restaurant sobre un jutge injust, que caldria penalitzar pel mal que comet a terceres persones, serà el clic definitiu que farà despertar a la vida a l’ensopit i desmotivat professor. Abe troba en el motiu del crim justicier l’impuls vital que cercava en la seva dissortada vida, encomanant-se d’alguna manera dels asfixiants neguits que tenallaven a Raskolnikov i que l’aboquen a l’assassinat a “Crim i càstig” de Dostoievski.

Un refregit de cites filosòfiques de Kant, Kierkegard i els existencialistes en aquest campus universitari serviran per conduir-nos amb aparent lleugeresa vers un lúdic joc d’especulacions i raonaments que giren sobre la necessitat o la condemna d’un crim benintencionat. I amb plaer i entusiasme ens capfiquem i ens deixem atrapar en el pantanós i seductor territori de la perfídia humana amb totes les seves intrigues, sospites, hipòtesis, conjures, complicitats, culpes i càstigs.

Joan Millaret Valls

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per