‘La porta tancada’, de Susanna Tortosa | Diari Maresme sildenafil citrate 50 mg online where to buy generic viagra online forum buy sildenafil online ireland is ordering accutane online safe buy retin a uk online
dimecres, 23 de gener de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘La porta tancada’, de Susanna Tortosa

Portada del llibre

Portada del llibre

En aquesta ocasió ens quedem a terres catalanes, concretament del Maresme, per parlar del llibre de contes ‘La porta tancada’, escrit per la Susanna Tortosa i Tudela. Un llibre format per 25 relats breus on trobar tota la màgia d’una escriptora carregada d’experiència que ha volgut deixar la seva impremta al món de la Literatura.

Al propi llibre, la Susanna es dirigeix al lector per explicar-li d’on ve aquesta decisió d’escriure. I és important saber que ha estat dins d’un taller d’escriptura per entendre les precisions mecàniques i les estructures i pautes tan normatives que tenen els contes en general i que trobem a ‘La porta tancada’. El gènere del conte o relat breu és només accessible per aquells que saben condensar la vida en instants, que han aprés a deixar-se la pell a cada moment; i aquests petits o grans moments són els que protagonitzen un relat, són el relat en ell mateix. I la Susanna ha sabut integrar totes aquestes pautes imprescindibles per a una bona contista.

Susanna Tortosa

Susanna Tortosa i Tudela | Foto: Arxiu

A ‘La porta tancada’ trobem diferents relats sobre tot tipus de temes però sempre amb un denominador comú, allò que anomenaven anteriorment com la llavor d’allò tràgic. Sempre hi ha un punt de tragèdia al devenir dels personatges, tots tenen una creu a sobre que intenten amagar entre ells però no al lector. L’important d’aquests relats és dins el llenguatge, no és tant la acció com els personatges: el seu interior trencat ple de llàgrimes amagades. Els contes presenten una continua lluita de perspectives, de distanciament i apropament simultani i no entre el món oníric i el real. Tot això encapçalat per un haiku a cada relat. I no és casual que aquesta tèrbola divisió entre onirisme i realisme s’acompanyi per un haiku si tenim en compte que aquestes composicions japoneses de cinc, set i cinc síl·labes representen, per una banda, la circumferència perfecte entre dos cincs que són natura i divinitat i un set que és l’home tancat per aquells dos ens; i per altra banda, que aquestes també representen el món real (el cinc com a natura i divinitat, i el set com a home) i el seu reflex al món diví com si fos el reflex d’una imatge a l’aigua d’un llac difuminant-se (l’altre cinc).

Aquesta dualitat de móns i aquest perspectivisme front les diverses realitats és el que fa especial aquesta obra, el que fa especial la autora i, sobre tot, el que fa especial la nostra Literatura.

Víctor González | @libresdelectura

1 comentari per a “‘La porta tancada’, de Susanna Tortosa”

  1. Montse surroca ha dit:

    M’agrada perque son relats de situacions quotidianes que en algun moment de la vida t’han passat i et pots identificar, son optimistes i plens d’energia , La seva sencilleza et fa adonar-te del que tenim.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per