divendres, 19 de abril de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Pineda commemora la Gran Batuda Antigitana

Anciana gitana

Anciana gitana

Pineda de Mar acollirà aquest divendres 31 de juliol un acte commemoratiu en memòria dels milers de gitanos que van ser empresonats durant l’anomenada ‘Gran Batuda’ Antigitana de l’any 1749.  En aquest negre episodi històric van ser empresonats entre 9.000 i 12.000 dones, homes, vells i nens gitanos. Homes, vells, joves i nens van ser portats als arsenals de marina per fer treballs forçats a obres públiques. També els van embargar i subhastar els seus bens per pagar els costos del trasllat. A les dones i als nens menor de set anys se’ls va enviar als dipòsits presidiaris. L’indult no va arribar fins a l’any 1763, 14 anys després, tot i que alguns gitanos no van ser alliberats fins al 1783.

La commemoració es celebrarà a partir de les 7 de la tarda a la plaça Mèlies de Pineda de Mar. Durant l’acte es destaparà una placa commemorativa i s’organitzarà una taula rodona, on intervindran l’investigador gitano Issac Motos, l’historiador Antonio Gómez i el catedràtic d’història moderna de la Universitat de la Rioja, José Luis Gómez. A l’acte també hi assistiran el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, i la primera tinent d’alcalde de Pineda de Mar, Carme Aragonès. La jornada es tancarà amb una actuació flamenca. Els actes commemoratius continuaran l’1 d’agost amb una actuació musical. El 14 de novembre s’ha organitzat al centre cultural la Pineda una obra de teatre infantil i el diumenge 15 s’ha programat una conferència audiovisual sobre la “Gran Batuda”.
Aquest acte està organitzat per l’Associació Gitana Pineda i l’Alt Maresme, el Centre Gitano d’Investigació Lloret de Mar i l’Associació Gitana Rom i Romí de Badalona, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, l’Ajuntament de Pineda de Mar i la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per