divendres, 19 de abril de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Set treballs opten al Premi Iluro 2015

Cartell de l'edició 2015

Cartell de l’edició 2015

Mataró acollirà el dimarts 17 de novembre l’acte de proclamació i lliurament de la 57a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica. Convocat per la Fundació Iluro, i dotat amb 4.500 euros, el premi s’atorga al millor treball de recerca històrica sobre Mataró o la comarca del Maresme, i es fa extensiu a estudis sobre memòries, diaris, fons documentals, biografies i autobiografies que constitueixin una aportació d’especial interès per al coneixement del passat històric de Mataró i el Maresme. Enguany hi opten un total de set treballs.

La lectura del veredicte anirà precedida de la conferència ‘Mataró del Maresme, entre la vegueria del Vallès i la vegueria de Barcelona’, a càrrec del Dr. Flocel Sabaté i Curull, catedràtic d’història medieval de la Universitat de Lleida i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

Per altra banda, la presentació de les bases d’enguany coincideix amb la renovació del web del Premi Iluro, que inclou la digitalització completa i en accés obert de totes les obres publicades fins al moment. Segons informen fonts de l’entitat, la voluntat de la Fundació Iluro és facilitar l’accés, promoure i difondre aquest patrimoni històric i cultural de primer ordre, amb l’objectiu d’arribar a nous públics.

Títols dels set treballs presentats, per ordre de recepció:

– L’arquitectura gòtica al baix Maresme (segles XIII al XVI). Art i promoció artística en una zona perifèrica del comtat de Barcelona.
– Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada.
– La defensa de la costa al Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939).
– Estudi de l’arquitectura fabril a Mataró al segle XIX.
– Francesc de Paula Mas i Oliver. Mataró-Barcelona-Girona.
– La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714.
– Vint històries desconegudes del meu poble d’abans. El gir de la història biogràfica.

El jurat està format pel Dr. Josep Maria Fradera i Barceló (Universitat Pompeu Fabra), que el presideix; el Dr. Joaquim Pera i Isern (Universitat Autònoma de Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida), nou membre del jurat; la Sra. Àngels Soler i Llobet (Museu de Mataró); el Dr. Xavier Torres i Sans (Universitat de Girona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que actua com a secretària.

1 comentari per a “Set treballs opten al Premi Iluro 2015”

  1. […] Mataró va acollir dimarts passat, a la nit, el veredicte del jurat de la 57a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica. El jurat ha guardonat el treball titulat ‘La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714’, obra de l’arenyenc Francesc Forn i Salvà. També ha concedit un accèssit a ‘Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada’, obra d’Enric Puig i Giralt. En l’edició d’enguany hi concorrien set treballs. […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per