is it safe to buy viagra online canada propecia ordering purchase lexapro online is exelon buying pepco buy retin a 0.1 online
dimarts, 21 de agost de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Una invasió de calor excepcional

.

.

Les previsions meteorològiques ens indiquen una situació d’invasió càlida cap a mitjans d’aquesta setmana, una situació força excepcional, donat que costa trobar entrades càlides a un mes de maig com la que esperem entre dimecres i dijous.

El refranyer popular sempre ens ha dit que “Maig arribat, hivern acabat” o “Fins el 12 de maig, l’hivern no diu ‘me’n vaig’” però aquest cop, més que marxar l’hivern – que ja ho va fer fa força setmanes – el que marxa és la primavera per imposar-se un estiuet de 3-4 dies amb unes temperatures ben altes i un ambient completament estiuenc, podríem dir de ple agost. Per fer-nos una idea del que estem preveient pels propers dies, si normalment la temperatura mitjana a les capes mitges de l’atmosfera és de 8/10ºC, dimecres tindrem 23/24ºC, una diferencia de 15ºC que farà que ensumem un temps de ple estiu amb unes màximes que rondaran els 35ºC a molts punts de l’interior de Catalunya i fregant puntualment els 38ºC en els llocs més càlids del territori. Al Maresme, com a molts punts de la costa, especialment central i Brava, les temperatures no s’enfilaran tant, ja que el mar encara està força fresc, entorn als 17ºC i frena la pujada descontrolada de les temperatures, per tant, al Maresme, esperem situar-nos entre els 25 i 30ºC, més altes contra més lluny del mar ens trobem. El que també serà destacable seran unes mínimes força altes, rondant els 16-18ºC a primeres hores del matí.

.

.

Tot plegat a causa d’una invasió càlida procedent del Nord d’Àfrica que afectarà gran part de la península ibèrica, exceptuant l’extrem nord-oest on quedarien un xic més al marge. Per il·lustrar aquestes dades, al mapa de la dreta es mostren les temperatures que tindrem a una alçada d’uns 1500 metres, alçada que es considera lliure d’alteracions termomètriques causades per l’orografia. Els valors de 24ºC com hem comentat anteriorment, afecten gran part de Catalunya i en conjunt la meitat centre i sud de la Península.

Tot aquest estiuet anirà acompanyat d’un ambient molt sec. A la comarca, encara no ha plogut en tot aquest mes, fet poc habitual ja que tornant a utilitzar el refranyer, el maig es caracteritza la presència de ruixats tal i com diu la dita de “Pel maig cada dia un raig” o “Al mes de maig, plou de raig a raig”. Les previsions fan acabar aquesta situació càlida la tarda de dijous amb tronades i una davallada pronunciada de les temperatures. La jornada de dijous començarà molt càlida però amb el pas de les hores les nuvolades aniran creixent i acabaran donant tempestes cap a punts del nord-est de Catalunya acompanyades d’important aparell elèctric. Aquestes tempestes podrien afectar la comarca, per tant, caldrà extremar la precaució ja que després d’aquesta calorada de dimecres, la potència que podrien adquirir les nuvolades serà destacable i podrien donant tempestes molt espectaculars, tot i que acompanyades de poca precipitació. També caldrà estar atents als boscos que fa temps que no es reguen correctament, el terra està molt sec i tempestes elèctriques després de dies de calor poden acabar provocant alguns incendis.

Tot plegat succeeix després d’un inici d’any caracteritzat per la manca de precipitació i unes temperatures en conjunt força càlides, fet que fa pronosticar un estiu complex als boscos de Catalunya, especialment cap a les comarques de Barcelona on les precipitacions s’han presentat de forma més minsa.

Marc Rusiñol

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per