divendres, 22 de juny de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Cal donar a la psicologia el reconeixement que mereix’

.

Jonathan García-Allen

Parlem amb Jonathan García-Allen, director de comunicació de Psicología y Mente, una revista online especialitzada en l’àmbit de la psicologia i la salut. Aquest projecte va néixer de la mà d’un jove equip de professionals que es van conèixer a la facultat de psicologia de la Universitat de Barcelona. Es tracta d’una revista en continu creixement que es va desenvolupar inicialment a Argentona i que, segons ens informen, rep actualment més de dos milions de visites mensuals.

Com i per què va néixer Psicologia y Mente?
Psicología y Mente és un projecte que va néixer gràcies a Bertrand Regader, Adrián Triglia i jo, tres graduats en Psicologia a la Universitat de Barcelona. Quan vam acabar la carrera, en Bertrand i jo teníem en ment diversos projectes relacionats amb el nostre àmbit, i érem conscients de la importància de moure’ns per les xarxes socials i de crear una identitat digital en la nostra professió.

Bertrand Regader és el de l'esquerra, el del centre sóc jo, i l´Adrián Triglia

Bertrand Regader, Jonathan i l’Adrián Triglia

La nostra passió per l’escriptura, per la psicologia i per les neurociències ens va portar a submergir-nos en el món del “blogging”. Aquí en Bertrand Regader ha estat molt important, perquè ell ja tenia experiència fent blogs. L’Adrián Triglia es va unir al projecte unes setmanes més tard, perquè tant Bertrand com jo vàrem considerar que era una persona que podia aportar un gran plus al projecte ja que, entre moltes altres virtuts, té un perfil molt creatiu.

Com va esdevenir revista digital?
La nostra idea no era simplement fer un blog, sinó que volíem crear una revista de divulgació sobre psicologia, amb contingut útil per a professionals, estudiants o qualsevol persona interessada en la salut mental i el benestar. Vàrem pensar que, amb talent, molta feina i sense una gran inversió, podríem fer-la funcionar. Així que era una opció viable. Cal dir, però, que ens ha sorprès la gran acollida que ha tingut i el ritme al qual ha anat creixent el projecte. Al principi ens vam veure desbordats, i estem molt agraïts als nostres lectors per aquesta excepcional rebuda.

Quins professionals en formeu part?
Fins fa uns mesos, l’equip el formàvem Bertrand, Adrián i jo. Quan feia ja uns mesos que treballàvem en el projecte, vam incorporar l’Isern Palaus, el nostre desenvolupador web que, per cert, és un mataroní de tota la vida. L’Isern s’encarrega dels aspectes tècnics i aconsegueix que la web estigui perfectament programada i actualitzada. És qui ens proporciona una infraestructura tècnica que ens permet seguir progressant.

Quines són les vostres tasques concretes?
Pel que fa a nosaltres tres, cadascun té un paper diferent dins l’start-up, encara que som força flexibles en l’aspecte de les funcions que hi desenvolupem. En Bertrand Regader s’encarrega de coordinar l’equip humà i tècnic, i se centra en el màrqueting digital: anàlisi SEO, el social media management i l’analítica web en general. Jo m’encarrego de coordinar les diferents seccions i sóc el director de comunicació. L’Adrián Triglia és el cap de continguts, i una de les seves principals funcions és la de revisar els textos i marcar la línia editorial.

També teniu col·laboracions externes.
Sí. A més de nosaltres, també comptem amb diferents redactors que escriuen textos per a la revista. En l’actualitat, són 75 professionals els que col·laboren a Psicología y Mente amb els seus articles, sempre de forma exclusiva. Només publiquem textos originals que puguin interessar als lectors.

Captura de pantalla del web

Web ‘Psicología y Mente’

Com ajuden les noves tecnologies al vostre àmbit?
La comunicació 2.0 és el present i el futur, i ens afecta a tots. Els psicòlegs no en som cap excepció, i les noves tecnologies ens ajuden perquè ens permeten explotar les possibilitats de promoció i màrqueting i ens donen la possibilitat d’arribar a més gent. En el nostre cas, tenim una gran audiència a Llatinoamèrica, a més d’Espanya.

En aquest sentit, cada vegada són més els psicòlegs que són conscients de la importància de promocionar la seva marca personal en les xarxes socials, cosa que es fa cada vegada més necessària per la gran competència que hi ha al mercat laboral actual. Visibilitat és poder.

Les TIC obren noves expectatives?
Certament. Dins el marc de la psicologia i la salut, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) s’han aplicat en diferents àmbits, per exemple en la psicologia experimental, la clínica o la neuropsicologia, i han estat útils per millorar la salut de les persones, i ajudar als professionals en les seves tasques. A més, les TIC ens han proporcionat eines útils per estar millor formats. Tot i així, també possibiliten l’aparició de fenòmens més aviat negatius, com la necessitat d’estar sempre connectats a internet mitjançant un smartphone o la tendència a intentar autodiagnosticar-se malalties buscant coses a Google.

Com és la interacció amb els vostres lectors?
Amb el temps hem creat una gran comunitat de professionals i estudiants de psicologia que ens segueixen diàriament. Interactuem amb ells a través de diferents xarxes socials i per suposat també des de la pròpia web. Els fem preguntes i escrivim contingut recollint les seves inquietuds. També hem creat grups segons la ubicació dels nostres lectors i segons les diferents especialitats de la psicología per tal de crear xarxes més properes. Moltes persones ens ho agraeixen personalment.

L’accés online pot facilitar una possible consulta presencial?
I tant que sí! De fet, és pràcticament obligat tenir presència online avui en dia. El que diu internet de nosaltres és igual o més important que el boca a boca. Estar ben posicionat als cercadors com Google permet tenir nous pacients o col·laboradors, i tenir una identitat digital forta és indispensable perquè crea confiança i imatge de marca.

Què falta per a potenciar més l’àmbit psicològic i la salut?
Malauradament, i tot i que la psicologia és realment útil, encara no està del tot consolidada al nostre país. Hi ha moltes persones que es beneficiarien d’un sistema de salut que tingués més en compte els psicòlegs i provés d’integrar-los dins els protocols d’intervenció sanitària.

Quines iniciatives s’haurien de dur a terme?
El primer pas és donar-li a la psicologia el reconeixement que mereix, perquè hi ha psicòlegs molt preparats, que poden millorar el benestar de moltes persones. També és interessant que fem el possible per enderrocar l’estigma cultural d’anar al psicòleg. Els trastorns psicològics són molt presents en la nostra societat, una societat que ens demanda molt i que, en molts sentits, ens retorna ben poc. Per això cal reforçar la idea de que anar al psicòleg és una forma d’adquirir eines per a millorar el nostre dia a dia. De fet, és necessari desmitificar la psicologia i fer entendre que no només gira al voltant del tractament per a les psicopatologies, sinó que va molt més enllà.

De què n’esteu més satisfets?
De poder aportar coneixement i, alhora, crear un vincle de confiança a la gent interessada en la Psicologia. Hem creat una comunitat de psicòlegs i estudiants de psicologia, gràcies a un esforç constant durant els gairebé dos anys que ja hem recorregut.

Quins són els vostres propers reptes?
Psicología y Mente ha arribat per quedar-se i, en l’actualitat, ja estem treballant en diverses línies per integrar nous continguts i seccions que puguin aportar un gran valor afegit al nostre portal respecte d’altres. Per exemple, creant contingut audiovisual.

D’altra banda, diverses universitats s’han interessat per la nostra feina, i estem buscant la manera de poder col·laborar amb elles. El nostre objectiu és seguir creixent per poder consolidant-nos com la web de referència en el nostre sector. Ja veurem què passa en el futur, però seguirem treballant per portar aquest projecte ben lluny.

Els comentaris estan tancats

produït per