dijous, 21 de juny de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Cristina Fernández Cubas obté el Premi Nacional de Literatura

Cristina Fernández Cubas | YouTube

Cristina Fernández Cubas | Imatge: YouTube

Amb l’obra ‘La habitació de Nona‘, l’escriptora Cristina Fernández Cubas (Arenys de Mar, 1945) ha obtingut aquest dimecres el Premi Nacional de Literatura en la modalitat de Narrativa . El jurat l’ha destacat “per reflectir la maduresa d’una obra que representa l’excel·lència del relat breu”.

Segons el jurat “l’autora barreja amb mestria el quotidià i el fantàstic, aconseguint l’essència i la vitalitat pròpies del millor d’aquest gènere literari”. Aquest premi, dotat amb 20.000 euros, el concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, a proposta del Jurat, per distingir una obra d’autor espanyol escrita en qualsevol de les llengües oficials i editades a l’Estat durant el 2015.

Les obres de Cristina Fernández Cubas reben habitualment una calorosa acollida tant per part del públic com de la crítica, que considera que els seus relats configuren un dels universos literaris més singulars de la literatura contemporània, un espai on l’inesperat i la quotidianitat, l’inexplicable i el real, s’entrellacen per oferir una insòlita visió de l’experiència humana.

Biografia

Portada del llibre guardonat

Portada del llibre guardonat

Cristina Fernández Cubas va estudiar a Barcelona Dret i Periodisme, professió que exerciria posteriorment. És autora dels llibres de relats ‘Mi hermana Elba’ (1980), ‘Los altillos de Brumal’ (1983), ‘El ángulo del horror’ (1990), ‘Con Agatha en Estambul’ (1994) i ‘Parientes pobres del diablo’ (2006), Premi Setenil al Millor llibre de Relats Publicat a Espanya. La recopilació ‘Todos los cuentos’ (2008) va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en Llengua Castellana, el Premi Salambó de Narrativa en castellà i el Premi Cálamo Llibre de l’any. L’obra guardonada aquesta setmana, ‘La habitación de Nona’ (2015), va guanyar el passat mes d’’abril de 2016 el Premi de la Crítica.

Ha escrit més novel·les com ‘El año de Gracia’ (1985) o ‘El columpio’ (1995). El 2013 va decidir utilitzar el pseudònim de Fernanda Kubbs per la seva novel·la ‘La puerta entreabierta’. És també autora d’una obra de teatre: ‘Hermanas de sangre’ (1998); d’un original llibre de memòries narrades, ‘Cosas que ya no existen’ (2001), (Premi NH de Relat Publicat Cinc estrelles); i de l’assaig ‘Emilia Pardo Bazán’ (2001).

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per