propranolol buy australia where to buy clomid pct uk paroxetine 20 mg online singulair buy uk laws buying claritin d
dijous, 20 de setembre de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mobbing laboral o Assetjament Psicològic en el treball (últim capítol)

.

.

És impossible mantenir una relació sana amb una persona que exerceixi un assetjament laboral, ja que no tenen empatia social. Una persona narcisista no té empatia i el fet que l’altra persona pateixi i dubti li genera indiferència. Eva, per la seva forma de pensar, no pot entendre aquest comportament. Una persona que no utilitza aquesta perversió no pot imaginar que algú pugui manipular de forma malèvola. I queda enganxada a aquesta relació, com un insecte queda atrapat en a una teranyina sense ser capaç de lliurar-se’n.

.

.

Ha anat justificant les actituds del seu cap, perquè potser ell té problemes familiars, per la seva situació econòmica, perquè veu que al seu cap no li surten bé les coses, infinitat d’explicacions per explicar el que no té explicació.

L’autoestima d’Eva ha anat minvant, ella s’ha tornat submisa i ha intentat complaure’l, encara que per més que faci no obté cap resultat. De vegades, el seu cap pot demostrar un gran cor (és només façana) i, a continuació, li demostra tot el contrari. Ella no aconsegueix comprendre-ho i comença a sentir estrès, apatia i un estat de tristesa que comença a limitar la seva vida. Té problemes de concentració en el treball i el seu rendiment baixa. Està tot el dia pensant i buscant una solució a aquesta situació, sentint-se culpable perquè racionalment sap que hauria de posar límits i no té forces per fer-ho.

.

.

Eva està contínuament en una situació estressant que fa que el seu cervell produeixi unes substàncies que afebleixen el sistema immunitari, creant grans dosis de cortisol que provoquen paralització i cansament.

En una situació de mobbing laboral o assetjament psicològic poden aparèixer els següents símptomes: afectació en la memòria, falta de concentració, trastorns en el son, palpitacions, plor, problemes digestius, abdominals, somatitzacions, dolors musculars, angoixa, pensaments recurrents, falta d’ànim i/o alegria, desil·lusió, apatia, ira, cansament, inseguretat, arravataments de ràbia, ansietat generalitzada i depressió. No es veu sortida o es pensa que es pot tornar a fracassar i aquest pensament provoca més estrès i la impossibilita activar el sistema de defensa.

De fet, el perfil de la persona que sofreix assetjament psicològic o mobbing laboral és: noble, brillant, empàtica, justa, amb una capacitat professional elevada, cooperativa, bon entorn familiar i amb gran capacitat de treball i de prendre iniciatives.

Solucions:

 • Deixar de justificar el que no té justificació.
 • Augmentar l’autoestima.
 • Que una tercera persona intervingui en els diàlegs.
 • Canviar l’estratègia i actuar fermament, deixar de ser conciliadora.
 • Passar a l’acció i demanar aclariments.
 • Envoltar-se de família i amics.
 • Acumular proves.
 • Desfer-se de la culpabilitat.
 • Prendre nota de les provocacions i agressions.
 • Buscar recolzament en l’empresa, ja sigui amb el representant dels treballadors, recursos humans o direcció.
 • Buscar un psicòleg especialitzat.

Cal veure el mobbing laboral o l’assetjament psicològic com una estratègia premeditada i subtil. El seu objectiu és anul·lar a la persona escollida sense deixar cap rastre visible, encara que li deixi unes grans seqüeles psicològiques.

Mercè Ullod | Psicòloga-Coach de Mataró

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per