dijous, 19 de abril de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Detecten el primer cas d’intoxicació per tonyina fresca Garciden al Maresme

Imatge: Facua

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha emès un comunicat en relació al brot de toxiinfecció alimentària per la ingesta de tonyina de l’empresa Garciden que, fins al moment, ha afectat a 8 persones al Principat. Segons informa la mateixa agència, Set de les persones pertanyen a un mateix grup de 36 adults i 12 nens que van sopar el passat 6 de maig en un restaurant de Lleida. L’altre cas és una persona que havia comprat la tonyina el dia 2, en un centre comercial del Maresme, i la va consumir al seu domicili el dia 3 de maig, presentant el quadre una hora després de la seva ingesta. Fins al moment, a la resta de l’Estat s’han detectat més d’una quarantena de casos relacionats amb aquest brot per histamina.

Tots els afectats presentaven un quadre clínic compatible amb la intoxicació per histamina (taquicàrdia, exantema, cremor a la boca, cefalea, dolor abdominal i diarrea) al cap de pocs minuts d’haver consumit la tonyina. Tots ells han evolucionat favorablement en poques hores i només una de les afectades va ser atesa aquella mateixa nit en el servei d’urgències per una major intensitat del quadre clínic.

Foto: G.M.

La tonyina implicada en els casos del brot de Lleida prové d’una empresa de la capital del Segrià, que a la vegada l’havia rebut directament d’un establiment del País Basc inclòs en la llista de distribució de Garciden, empresa ubicada a Almeria (Andalusia). Per la seva banda, les peixateries i supermercats que han venut el producte estan posant cartells per alertar als seus clients que si van comprar tonyina durant aquests dies, no el consumeixin i el retornin al punt de compra.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha recordat també a la població que en cas de presentar símptomes com cremor de gola, nàusees, diarrees, vòmits, cefalees o erupció cutània després d’ingerir tonyina, cal que s’adrecin al seu centre de salut. Aquesta agència, juntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, continuen amb les actuacions oportunes de control oficial pel que fa a la investigació del brot i la retirada d’aquest producte del mercat.

Per la seva part, Facua ha reclamat a la Junta de Andalusia que imposi una sanció exemplaritzant a l’empresa andalusa, doncs relacionen aquest brot amb una mala higiene en la manipulació dels aliments.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per