dimarts, 19 de juny de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Dos artistes del Masnou presenten a Andorra una obra d’inspiració tibetana

Imatges: Vimeo

Els artistes Eliana Hoyos (COL) i Jordi González (CAT), dos artistes del Masnou, presenten a la 2a Biennal de Land Art d’Andorra la seva peça ‘Bandera de pregària‘ inspirada en la tradició tibetana. L’obra es podrà visitar fins el 28 de juliol a Parc Natural de Sorteny, a tocar del refugi.

En el budisme, les banderes de pregària o oració són trossos de tela rectangular de colors hissades en indrets d’alta muntanya del Tibet. Les banderes estan impreses amb pregàries i imatges que es presenten en grups de cinc colors: blau, blanc, vermell, verd i groc, que simbolitzen el cel, l’aire, el foc, l’aigua i la terra. Tradicionalment, les banderes de pregàries s’utilitzen per promoure la pau, la compassió, la força i la saviesa. Les banderes no porten oracions als déus sinó que, arrossegats pel vent, les pregàries difondran la bona voluntat i la compassió en tot l’espai omnipresent.

.

L’obra que es presenta a la Biennal s’inspira en aquesta tradició tibetana amb un marcat caràcter europeu: menys simbòlica i més conceptual. La Bandera de pregària està realitzada amb materials naturals de qualitat i biodegradables, amb una llargada d’uns 20 metres. Pengen d’ella 25 banderes agrupades en 5 series dels 5 colors originaris que, en aquesta peça, estan representats pels conceptes: “esperança”, “harmonia”, “seny”, “estimar” i “gràcies”. Aquests conceptes estan impresos en xilografia sobre cotons antics recuperats i parcialment procedents de la memòria familiar. La bandera està concebuda perquè es degradi en etapes, primer les tintes que evidencien el brodat i, finalment, el teixit.

El projecte de col·laboració entre Eliana Hoyos i Jordi González

Eliana Hoyos (Bogotà, Colòmbia, 1978) va arribar a Espanya l’any 2000 desplaçada per la guerra del seu país. Actualment resideix al Masnou. Estudià art dramàtic a Bogotà, disseny de moda a Barcelona, i també ha cursat química i ciències ambientals. Com a artista tèxtil desenvolupa un projecte personal i artístic de recuperació de teixits dels segles XIX i XX (lli, sedes i llanes), alhora que realitza brodats i peces fetes a mà de molta força visual i tàctil inspirades en l’imaginari sobrenatural i tràgic llatinoamericà.

Jordi González (Barcelona, 1975) resideix al Masnou. Va estudiar il·lustració a l’Escola Massana, cinema a Polònia, on va viure deu anys, Humanitats i Filosofia a Cracòvia i Barcelona. El seu treball artístic es desenvolupa en els camps del land art, el gravat i l’audiovisual impregnat de l’estètica wabi-sabi on el misticisme i la recerca històrica conviuen amb l’agitació política. Encara que ha exposat a Espanya i a Polònia, prefereix l’espai públic com a lloc de difusió de la seva obra.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per