dissabte, 26 de maig de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El primer disc dur de la mida d’un àtom

.

Ho ha anunciat IBM a la revista ‘Nature‘. Un equip d’investigadors han aconseguit crear l’imant més petit del món fabricat a partir d’un sol àtom.

Aquest equip d’investigadors consideren que amb això s’ha arribat al darrer límit per reduir la mida dels sistemes d’emmagatzematge magnètics aconseguint incorporar en aquest imant un bit de memòria.

El secret rau en un metall, anomenat “Holmi”. Es tracta d’un metall paramagnètic que, a mida que se li disminueix la temperatura es converteix en antiferromagnètic i finalment al sistema ferromagnètic.

El Holmi va se escollit degut a que té un potent camp magnètic que és creat per una gran quantitat d’electrons que no estan emparellats. Aquests electrons, i la seva proximitat amb el nucli, proporcionen a cada àtom més estabilitat del que seria normal i és aquest fet el que permet emmagatzemar un bit de dades.

.

Per poder demostrar la lectura i escriptura de forma independent, l’equip d’investigadors van construir una estructura a escala atòmica composta per dos bits Ho i a la que hi van escriure els quatre estats possibles. Degut a l’alta estabilitat magnètica combinada amb lectures i escriptures elèctriques, es va mostrar que la memòria magnètica d’àtom únic és possible.

Amb les proves s’ha pogut concloure que no només es pot emmagatzemar informació (un bit per àtom), sinó que la informació també és llegible i es pot reescriure la informació de forma relativament senzilla.

Tècnicament, per poder crear aquest petit imant, s’ha fet servir un microscopi d’efecte túnel per poder manipular els àtoms d’Holmi; que s’han col·locat sobre una placa d’òxid de magnesi per tal de poder mantenir els seus pols magnètics de forma estable.

En xifres es podria dir que caldrien uns 100.000 àtoms per poder contenir un sol bit d’informació; per tant caldria cercar una tècnica per poder comercialitzar l’actual troballa feta sobre un sol àtom. A nivell de dimensions, en una tarja de crèdit podria caber tota la biblioteca de cançons d’iTunes d’Apple.

Vicenç Llobet

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per