dimarts, 24 de abril de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els boscos maresmencs obren agència per combatre plagues i canvi climàtic

Fotos: Arxiu

El Ple del Consell Comarcal ha aprovat aquesta setmana la creació de l’Agència de Boscos del Maresme. Es tracta d’un nou servei que permet a l’ens comarcal donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l’acció destructiva de plagues com el Tomicus. El nou servei també tindrà altres àmbits d’actuació, com ara la preservació de les rieres. La proposta va ser refrendada per tots els grups comarcals a excepció d’ERC i CUP, que es van abstenir.

Segons informen fonts comarcals, una de les línies estratègiques d’actuació del Consell Comarcal és la mitigació dels efectes del canvi climàtic en el Maresme que comencen a ser visibles en la degradació que estan patint els boscos de la comarca. Els darrers controls apunten que 800 hectàrees de pi pinyer estan greument afectades per l’acció de l’escarabat Tomicus, situant-se entre Dosrius-Argentona i Sant Pol de Mar la zona de màxima concentració. Tot i això, la seva expansió cap al Maresme Nord està sent força ràpida i, segons els experts, si no hi ha actuacions d’urgència, en un parell d’anys la plaga arribarà als municipis de La Selva. A més, l’escarabat s’està enfortint per la manifesta debilitat dels pins pinyers, situats en zones on durant anys no s’ha fet gestió forestal i per les variacions climatològiques: augment de temperatures i sequera.

.

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han fet aportacions extraordinàries per començar a actuar extraient i retirant pins morts. Malgrat tot, aquests ajuts només han permès intervenir en un 10% del territori afectat. El president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, en destaca que es tracta d”una situació d’excepcionalitat que requereix mesures excepcionals” . Martínez ha afegit que “si no som capaços de controlar la plaga en un temps prudencial no només perillaran els pins pinyers del Maresme”.

El Consell Comarcal del Maresme posarà la nova Agència de boscos a l’abast dels ajuntaments, les associacions de propietaris, la Generalitat i la Diputació per facilitar una actuació coordinada en el territori i buscar el màxim de recursos. En aquest sentit, les primeres fites de la nova agència serà aconseguir més recursos econòmics, promoure la contractació agregada dels treballs forestals per aconseguir preus més competitius, fomentar els acords de custòdia per a la gestió de les finques públiques i privades i formar tècnics i professionals.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per