diumenge, 17 de juny de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’EDAR de Mataró transforma el biogàs de les aigües residuals en electricitat i calor

Foto: C.C.M.

El Consell Comarcal del Maresme ha construït a l’Estació depuradora d’aigües residuals de Mataró (EDAR) la primera planta de la comarca que transforma en energia elèctrica i energia tèrmica el biogàs que es produeix en el procès de tractament de l’aigua. Actualment ja genera el 37% de l’energia a l’any (1.934 MWh) que necessita l’EDAR, estalviant uns 72.700 euros anuals.

La planta de cogeneració instal·lada a la depuradora mataronina ha comptat amb un pressupost de poc més de 616.000 euros, el 90,5% aportat per un PUOSC i el 9,5% restant pel Consell Comarcal del Maresme. Amb aquesta inversió s’hi han instal·lat quatre microturbines que, a partir del biogàs que es genera en el tractament de les aigües residuals, generen simultàniament electricitat i calor. L’energia elèctrica s’utilitza per al funcionament de la maquinària de l’EDAR, i la tèrmica manté la temperatura que es necessita perquè els microorganismes facin la seva funció de degradació de la matèria orgànica.

Font: CCM

El president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, ha anunciat que després de l’estiu s’ampliarà la planta de cogeneració amb la instal·lació de dues noves microturbines. Amb les 6 unitats a rendiment l’EDAR s’assegurarà el 55% de l’energia que consumeix i incrementarà l’estalvi fins a prop de 119.000 euros anuals. Martínez també ha avançat que el Consell Comarcal instal·larà també l’any vinent una planta de cogeneració a l’EDAR del Maresme Nord. L’objectiu és avançar cap a “instal·lacions més sostenibles que, amb menys impacte ambiental i amb més estalvi econòmic, facin la mateixa feina”, ha dit, tot recordant la recent posada en marxa del tractament integrat de fangs a l’EDAR del Maresme Nord, un sistema pioner que permet una gestió integradora i més eficaç de les depuradores de la comarca.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Josep Triadó, ha expressat la seva satisfacció pels resultats de la incorporació de la cogeneració a la depuradora de Mataró, i ha manifestat que “l’adaptació i mitigació del Canvi Climàtic al Maresme és una de les línies estratègiques que ens hem marcat com a Consell Comarcal i aquest compromís el posem en pràctica en totes les obres, actuacions i projectes”. Triadó ha afegit que “els esforços dels darrers anys han anat destinat a sanejar la pràctica totalitat de les aigües residuals de la comarca”, i ha conclòs que l’objectiu actual és “fer la feina d’una manera més eficaç i sostenible”. El Consell Comarcal gestiona el sanejament al Maresme amb una desena d’EDARS, 39 estacions de bombament i 123 kilòmetres de col·lectors.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per