dilluns, 22 de octubre de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Arriba a Blanes el documental sobre el ‘comando Dixan’

.

L’Ateneu Sa Fera Ferotge de Blanes acollirà aquest divendres 17 de novembre, a les 19 h, la projecció del documental ‘Dixan. Alger-Banyoles-Alger‘. Després de la seva projecció s’obrirà un debat amb els seus realitzadors.

El documental, enregistrat a Algèria, recupera el cas del Comando Dixan, i és una iniciativa de la plataforma ‘Aturem la Guerra‘ de les comarques gironines que pretén provocar una reflexió sobre la islamofòbia, el racisme i la discriminació.

Cartell de la projecció a Blanes

Segons informen els autors del documental, el ‘Comando Dixan’ és el nom que la sàtira popular va donar al que la policia va denominar Operació Estany. El gener de 2003 es van detenir 23 persones de Banyoles i Barcelona d’origen algerià i marroquí per suposada pertinença a Al-Qaeda, en una maniobra orquestrada pel govern espanyol de José María Aznar. Fins i tot, el llavors secretari d’estat dels Estats Units, Colin Powell, va arribar a utilitzar aquests fets per justificar la intervenció a l’Iraq. Dos mesos més tard, la mateixa nit de l’inici de l’ocupació del país àrab, els detinguts van quedar en llibertat. Des de l’inici del cas, la mateixa Plataforma va encapçalar la seva denúncia pública i va assumir la defensa dels implicats. A partir d’aquí, els actes de desgreuge per als joves es van multiplicar arreu del territori.

El documental s’estructura a partir de retrobament de tres membres de la Plataforma amb quatre dels integrants del suposat Comando Dixan l’agost de 2015, a les ciutats algerianes d’Alger i Chlef. A través d’aquest reencontre i de les seves converses es reconstrueix el cas, al mateix temps que es reflexiona entorn la islamofòbia, el dret penal de l’enemic, les lleis d’estrangeria i antiterrorista o el sistema penitenciari.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per