dilluns, 10 de desembre de 2018
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mataró s’implica amb l’Any Pompeu Fabra

Pompeu Fabra, el 1933 | Imatge: Viquipèdia

El grup municipal de Convergència i Unió (CiU) de Mataró ha presentat al Ple Municipal d’aquest dijous 18 de gener una proposta de resolució per demanar que la capital del Maresme se sumi a la commemoració de l’Any Pompeu Fabra aquest any 2018, coincidint amb el 150è aniversari del naixement del lingüista.

En concret, aquesta formació ha proposat crear una taula de treball per tal que el consistori mataroní, conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística i la Xarxa Municipal de Biblioteques, organitzi diferents actes i esdeveniments per celebrar enguany a la ciutat. Finalment, el ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dijous, per unanimitat, la proposta de resolució presentada per CiU.

Des d’aquesta formació recorden que Mataró ja ha reconegut la figura de Pompeu Fabra posant el seu nom a la primera biblioteca pública i a un carrer de la ciutat. Però, malgrat això, consideren que s’ha d’aprofitar aquesta oportunitat perquè la capital del Maresme se sumés a aquesta commemoració al voltant d’una de les personalitats que més han fet per dignificar la llengua catalana.

El cap de CiU Mataró, Quim Fernàndez, creu que “la importància del personatge i els moments pels que travessa la nostra llengua, cal que aquesta commemoració traspassis les parets de la biblioteca i esdevingui una commemoració de tota la ciutat, encapçalada pel nostre ajuntament però amb la col·laboració i participació d’entitats, escoles i instituts”.

Any Pompeu Fabra

Durant el 2018 es celebren de manera conjunta el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana Normativa. Al llarg de l’any s’organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement del gramàtic, que a més d’un científic brillant fou un escriptor conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d’una llengua codificada i apta per als diversos estils i funcions, un instrument vàlid per a la recuperació cívica i cultural catalana, després de segles de decadència.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per