dimarts, 16 de juliol de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els tècnics obren el niu de tortugues careta de la platja de Mataró

Fotos: Marga Cruz

Seguint el protocol, i tenint en compte tant l’amenaça de pluges importants com el fet que la posta era el doble del que és habitual, els tècnics van decidir obrir ahir dijous, a la tarda, el niu de tortuga careta (Caretta Caretta) situat a la platja de Sant Simó de Mataró. Dilluns passat en aquest niu havien nascut de forma natural un total de 58 exemplars d’aquesta espècie protegida i en perill d’extinció. L’obertura del niu ha permès recuperar 15 exemplars més que, d’altra manera, haurien tingut molt poques probabilitats de sortir del niu.

Segons informen fonts municipals, els tècnics han recollit les tortugues que no han pogut sortir pel seu propi esforç, els ous que no han desclòs, les closques dels que sí que s’han obert i altres restes genètiques que, un cop analitzades, permetran aprofundir en l’estudi de la careta. Els 15 exemplars encara vius però que no havien pogut arribar a la superfície seran objecte ara d’un tractament veterinari a les instal·lacions de la Fundació CRAM. També hi han traslladat una tortuga que estava sortint de l’ou i 3 ous més per considerar les possibilitats d’incubació.

.

La quantitat d’exemplars nascuts a Mataró representa una de les postes de tortuga careta més excepcionals de la Mediterrània occidental i és un cas molt valuós des del punt de vista científic, de conservació i també d’educació ambiental. Dels 173 ous que va posar la tortuga, 133 es van deixar a la platja. D’aquests, tres estaven trencats i 130 es van anar covant gràcies a l’escalfor de la sorra, catalitzada per les altes temperatures dels darrers dies. El total d’exemplars nascuts d’aquesta posta ascendeix ara a 98.

En l’operatiu de la posta de la platja de Sant Simó han treballat coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals, i un equip de ciutadans voluntaris coordinats pel consistori i que van superar un curs de formació impartit pel DTES per a aquest cas concret.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per