divendres, 19 de abril de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’Alternativa compleix 25 anys

Cartell de la pel·lícula

‘Entre dos aguas’ d’Isaki Lacuesta, Concha d’or del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, inaugurarà la 25ª edició del Festival de Cinema Independent de Barcelona- l’Alternativa aquest dilluns a les 7 de la tarda al Teatre CCCB. El darrer film de Lacuesta recupera amb el pas del temps els germans Isra i Cheíto, protagonistes de ‘La leyenda del tiempo’ quan tan sols eren un parell de marrecs. Lacuesta planteja el combat dels dos germans adults davant la vida quan ambdós s’han casat i tenen fills, tot i que segueixen camins separats, així Cheíto s’ha enrolat en l’exèrcit espanyol mentre que Isra surt de la garjola i es troba sense feina i que la dona el vol deixar. Aquest festival consagrat al cinema independent i més alternatiu compta amb una Secció oficial competitiva conformada per 9 llargmetratges i 19 curtmetratges en què predomina l’eix temàtic de la història i l’actualitat política per un costat i, de l‘altre, retrats familiars amb relacions difícils en el seu si.

‘La casa del lobo’

Entre els llargs a concurs destaquen títols com ‘Teatro de guerra’ de Lola Arias sobre ex soldats argentins i britànics que reviuen la Guerra de las Malvinas; ‘Trote’ del gallec Xacio Baño sobre una dona que cuida la seva mare malalta i amb un pare desavingut; ‘Our New President’ de Maxim Pozdorovkin sobre la propaganda russa a base de fake news en motiu de l’elecció del nou el president americà Donald Trump; ‘América’ d’Erick Stoll i Chase Whiteside sobre una àvia nonagenària de la qual s’han de fer càrrec tres germans que no es parlen, i que dóna títol al film, ‘Black Mother’ de Khalich Allah sobre Jamaica amb un enfocament de simfonia polifònica, o la cinta d’animació tradicional xilena ‘La casa lobo’ dels debutants Joaquín Cociña i Cristóbal León.

‘Trinta Lumes’

L’Alternativa destaca en rang de Sessió Especial el documental ‘El silencio de otros’ d’Almudena Carracedo i Robert Bahar centrat en els querellants argentins contra la dictadura de Franco en el decurs de sis anys. Així com també el darrer documental de la realitzadora Alba Sotorra sobre una comandant de la guerrilla kurda que lluita contra Estat Islàmic, ‘Comandante Arian’. El festival català conté a més una secció paral·lela Panorama dedicada al cinema de l’Estat, conformada per 9 llargmetratges i 12 curtmetratges, on tindrem la possibilitat de veure ‘Trinta lumes’ de Diana Toucedo, ‘Amanecer’ de Carmen Torres o ‘Figuras’ d’Eugenio Canevari.

Sobresurt enmig de la programació un apartat batejat com ‘Elles tallen’ per donar visibilitat a diferents dones muntadores, amb la participació de la muntadora de Lars von Trier, Molly Malene Stenssgard, i amb projeccions de films cabdals de la història del cinema com ‘Bonnie and Clyde’ – muntat per Dede Allen – o ‘Reservoir Dogs’ – muntat Sally Menke-. A part d’una retrospectiva consagrada al realitzador belga Boris Lehman figuren altres activitats com trobades i xerrades, com la que protagonitzarà el crític i director cinematogràfic Mark Cousins en motiu de la presentació del seu darrer llibre, ‘Historia y arte de la mirada (Pasado y presente)’

Article: Joan Millaret Valls

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per