dimecres, 20 de març de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Les xarxes socials i la llibertat d’expressió

.

Les xarxes socials han mostrat el grau de llibertat d’expressió de moltes nacions i això ha fet que ens trobéssim amb grans sorpreses, sovint desagradables.

Malgrat les veus catastrofistes que veien en Internet un espai d’aïllament social preocupant, la realitat és que aquest espai ha esdevingut un motor de comunicació entre les persones mai vist, amb unes dimensions participatives descomunals. I, a la vegada, aplicacions com Facebook o Google Plus, amb la possibilitat, per exemple, d’agrupar gent amb interessos comuns, han significat una democratització evident del poder. Totes les xarxes socials i en especial les més populars, com Twitter o Youtube, han permès que qualsevol persona o col·lectiu, per desconeguts que fossin, manifestessin els seus parers sobre els ets i uts de qualsevol qüestió existencial. Internet, per tant, s’ha enriquit amb un allau d’informacions profitoses i d’opinions de tot tipus.

.

El que succeeix, com és ben sabut i com sempre ha passat, és que existeixen un munt d’interessos que quan són criticats s’incomoden i poden prendre mesures, contra les fonts de crítica, del tot agressives, inclosa la violència més basta. Aquestes mesures intenten sobretot penalitzar critiques i, a la vegada, evitar, per la llei del temor, que tornin a produir-se en un futur més o menys immediat, noves critiques. El que succeeix és que callar veus, amb l’expansió internacional de les xarxes socials, no és tan senzill com en èpoques del passat més recent.

La llibertat d’expressió, malgrat els censuradors i malgrat la grandària dels interessos que puguin haver, no pararà d’expandir-se perquè la tecnologia ha aconseguit trencar barreres que semblaven molt sòlides. I ja no calen gaires recursos econòmics perquè l’opinió d’un individu sigui coneguda en pocs minuts per milions de persones o perquè apareguin petites televisions que ens mostrin una nova cara de les versions oficials o de les aparences convingudes.

Els poders més influents volen retallar la llibertat, sempre ho han volgut. Però ara hi ha un poder superior que el que vol és guanyar cada cop més llibertat: el poder de la gent.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per