dilluns, 22 de abril de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Per una educació del pensament

Imatges: YouTube

Les generacions neixen cada vegada més avançades i ja els correspon una educació més al dia, i d’acord a les capacitats d’aquells que algun dia hauran d’organitzar i liderar la humanitat futura.

Per exemple, la pedagogia de la Dra. Montessori, o d’altres semblants, s’aniran estenent amb més força i d’una forma generalitzada. Això no serà fàcil doncs abans que tot requerirà la mateixa formació i preparació dels mestres i que, tot plegat, conduirà a la fi a la vertadera escola pública i única. Aquí i ara, em vull referir sobretot a una de les bases i fonaments de l’educació. És a dir, l’educació del pensament. Com deia el Senyor Buda, “som el que hem pensat”; doncs fixem-nos que la paraula i l’acció s’originen sempre abans en la ment o pensament.

.

D’una manera general, no ens hem adonat encara de la importància que té el saber pensar i controlar la ment, la qual cosa és una de les condicions imprescindibles per seguir el camí de la Ioga, que és tot una ciència per arribar a l’auto-coneixement o il·luminació espiritual. El saber pensar significa saber el perquè de les coses, descobrir les causes i els efectes, i en definitiva comprendre el sentit real de nosaltres mateixos i de la vida en general.

Els pensaments són com criaturetes de matèria mental que anem creant nosaltres mateixos, i també recollim de l’ambient i de les experiències que anem vivint cada dia. Sabem que de pensaments n’hi ha de positius i negatius, i que és necessari una atenció constant per tenir cada vegada més ordenat el poti-poti mental que ben sovint anem formant d’una manera inconscient.

.

Per les xarxes digitals podem veure algun vídeo que parla ja de la necessitat que els infants comencin entrar en el món de la filosofia per aprendre a pensar. La filosofia ens ensenya a pensar, a tenir sentit crític, a opinar, a qüestionar-nos sobre nosaltres mateixos, és a dir, ha trobat la verdadera llibertat, a voler saber realment qui som. Així ens anem desenganxant dels condicionaments del nostre entorn, que són molts. A comprendre que la nostra dimensió física és pura il·lusió però que hi hem de bregar i lluitar per evolucionar que vol dir, entre altres coses, descobrir mons superiors al nostre i fets i realitats, ara i aquí, encara inimaginables.

Podem intuir una mica com canviaria la vida dels infants si ja en els primers anys se’ls eduqués per comprendre i conèixer tot aquest mecanisme i procès mental de la seva pròpia personalitat? Ja ben aviat esdevindrien vertaders filòsofs i i assolirien gradualment allò que en diem “saviesa”.

I acabo amb unes paraules ben significatives i valuoses, i que pot conèixer qualsevol iogui que practiqui d’una forma seriosa:

Sols en el silenci mental es troba la pau eterna

Article: Jacint Espel

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per