dimarts, 26 de març de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

PlatgesCat alerta de la presència de meduses en temps real

Rhizostoma Pulmo (Born blau)

L’aplicació PlatgesCat ha activat aquest estiu un nou espai amb informació en temps real sobre la presència de meduses al llarg del litoral català. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb col·laboració dels ajuntaments costaners i els seus serveis de salvament i socorrisme, informa als usuaris de la presència de meduses a les diferents platges catalanes. La mateixa aplicació, que es pot descarregar com a app a mòbils i tauletes, també ajuda a identificar les diverses espècies, la seva perillositat i els protocols d’actuació a seguir.

Precisament, tècnics de l’ACA han detectat en les darreres setmanes la presència de Rhizostoma pulmo, o Born blau, un tipus de medusa típica de la Mediterrània que pot deixar anar a l’aigua, en situacions d’estrès, una substància que conté cèl·lules urticants. Aquest tipus de medusa s’ha detectat en un ampli sector de la costa central, des del Maresme fins a Cubelles. Tot i que es tracta d’una espècie amb capacitat urticant mitjana, es recomana evitar el seu contacte ja que pot produir irritacions a la pell.

Per altra banda, la Generalitat també ha avisat de l’increment de fitoplàncton en algunes platges del litoral. Aquestes proliferacions de fitoplàncton poden generar formació de taques colorejades, escumes i mucílags a l’aigua. La majoria de les espècies de fitoplàncton no son tòxiques i no suposen un risc pels banyistes; poden durar des d’uns dies a unes setmanes i es donen quan les condicions del mar són més favorables. Aquestes proliferacions de fitoplàncton s’estan veien més afavorides per la darrera onada de calor i l’excepcional primavera plujosa d’aquest any, amb l’afegit dels episodis de pluja abundant de l’inici de l’estiu.

 

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per