dimarts, 26 de març de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Tecnologia i salut

.

La tecnologia també està evolucionant amb una rapidesa increïble dins el món de la salut. Esmento seguidament alguns exemples d’aquesta evolució.

Apple, Samsung i Google, entre d’altres gegants tecnològics, estan fent una gran inversió en integrar en els dispositius que habitualment ens acompanyen (mòbils, rellotges, ginys de fitness…) elements que ens ajudin a detectar disfuncions de l’organisme per poder evitar conseqüències nefastes per a la salut.

 

.

En aquest sentit s’han desenvolupat algoritmes per part de Verily, l’empresa de Google especialitzada en salut, que amb la visualització dels ulls, quan ens fem un selfie, podem detectar precoçment un càncer de pàncrees, establir els nivells de bilirrubina o identificar diabetis. Apple i Samsung ja han incorporat, per exemple, en els seus mòbils de darrera generació, sensors que estableixen el nombre de pulsacions i el nivell d’oxigen en la sang, i està prevista la incorporació en breu de sensors que determinin la nostra tensió arterial. S’han succeït en els darrers mesos mostres d’agraïment d’usuaris que han pogut prevenir, mercès a aquests sensors, infarts i altres disfuncions greus.

.

L’avenç en comunicació de xarxes, com el 5G, està facilitant la realització d’operacions quirúrgiques robotitzades a distància. És a dir, un cirurgià català en un quiròfan de Barcelona, per exemple, podrà operar a una persona situada a Sudàfrica. I els avenços en microprocessadors adreçats a la Intel·ligència Artificial, impulsats per grans empreses com Nvidia, permeten el desenvolupament d’aparells de proves mèdiques amb un nivell sorprenent de precisió i d’eficàcia de diagnòstic, els quals amb l’ajut dels professionals mèdics, esdevindran eines imprescindibles per prevenir i guarir malalties.

Per si totes aquestes innovacions fossin poques, tenim a la sala d’espera una generació de nanorobots disposats a atacar les cèl·lules cancerígenes des de dins del nostre cos. Uns nanorobots capacitats també per dipositar les dosis justes de medicaments a qualsevol lloc del cos on hi hagi qualsevol malaltia. Una autèntica revolució que molt aviat passarà dels laboratoris als hospitals.

Tot plegat és un breu resum del que la tecnologia està fent en el camp de la salut i del que molt aviat farà: miracles.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per