dissabte, 20 de abril de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Un visor fotogràfic permet veure els danys ocasionats a la costa pel darrer temporal

Comparativa platja de Malgrat de Mar (2016 – 2018)

Després del temporal dels passats dies 1 i 2 de març, que va provocar afectacions generalitzades en el litoral català, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha publicat en un visor les fotografies aèries del tram de la costa que va des de Badalona fins al Cap de Creus.

A través d’aquest visor es poden comparar detalladament les imatges anteriors i posteriors al darrer temporal i, així, detectar els canvis ocorreguts en la costa. La consulta es pot cercar pel nom del municipi afectat i, així, es poden veure les afectacions que han patit les diverses platges del Maresme.

L’ICGC va obtenir aquesta comparativa sobrevolant la costa amb un avió equipat amb càmeres fotogramètriques. Posteriorment, es van processar les imatges captades per mostrar-les de forma contínua i georeferenciada en un visor, de tal forma que s’hi pogués navegar i també comparar amb les ortofotos convencionals que publica el mateix institut.

Platja El Masnou (2016 – 2018)

Aquesta eina pot resultar útil per una primera avaluació dels danys ocasionats pel temporal, alhora que permet a les administracions estudiar els canvis que produeixen aquest tipus de fenòmens naturals. A més, la identificació dels punts més vulnerables de la costa també ajuda a la presa de decisions sobre actuacions que poden mitigar possibles afectacions en el futurs.

L’ICGC ja va crear un visor similar el 2017, amb ocasió del temporal de gregal registrat el mes de gener. Quan la meteorologia ho permeti, el mateix organisme ha avançat que es completarà la captació d’imatges fins a Portbou.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per