dijous, 23 de maig de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Cems i altres incògnites

.

Em preguntes que com és el món dels morts? Doncs t’ho dic ràpidament: anem a una altra dimensió.

Aquesta és la forma més basta de desempallegar-se de preguntes del tot necessàries. Acceptant el supòsit de l’existència d’un espai-mort, vull centrar-me en un aspecte força interessant que resumiré amb la següent qüestió: hi ha connexions entre l’espai-vida i l’espai-mort?

A finals del segle XIX sobretot, es va posar de moda realitzar sessions per contactar amb esperits, els quals rebien i enviaven missatges des del més enllà. Tot això succeí alimentat per la creença popular que els morts ens escolten i vetllen per nosaltres. I en què es basa aquesta creença popular? En el pensament màgic, perquè no hi ha cap prova de missatges de l’espai-mort que hagin arribat a l’espai-vida. Quan no hi ha evidències de quelcom és quan la filosofia es posa el seu vestit de gala i s’afanya a investigar.

.

Un mètode de la filosofia és la creació de conceptes i anar analitzant aquests conceptes per veure si s’ajusten al comportament de la realitat. Així, per exemple, el terme salaltia es defineix com el que és contrari a malaltia, i aquest terme ens obliga a revisar la definició de malaltia. Així doncs podríem parlar de canals de comunicació amb l’espai-mort per definir de quina forma i quan tenen lloc hipotètiques connexions vida-mort. Tot fent un exercici d’escurçar, hom pot anomenar-los: cems.

L’existència de cems implica l’existència de simultaneïtat entre els dos espais. Molt probablement implica també la certesa que les persones mortes tenen sobre l’existència d’un espai-vida, si acceptem el trànsit a la mort com un pas on marxem amb totes les nostres experiències. Aquesta darrera implicació suposa imaginar que els éssers morts estan més motivats que no pas els éssers vius per trobar cems. Fetes aquestes observacions bàsiques, caldrà ara teoritzar sobre les característiques d’aquests cems i això ja són figues d’un altre paner.

Article: Albert Cebrián

1 comentari per a “Cems i altres incògnites”

  1. Angel Veiga ha dit:

    Vull més figues de l’altre paner…

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per