dissabte, 25 de maig de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El poder de la reflexió

.

La Psicologia és una disciplina del coneixement complicada i amb una gran varietat de corrents teòrics. Sovint observo que la seva pedra filosofal és aconseguir trobar una recepta de la felicitat. I un gran nombre de psicòlegs s’han aventurat a crear llibres d’autoajuda al respecte. Els filòsofs tenen molt a dir sobre el concepte “felicitat”. I també tenen molt a dir sobre fonaments reflexius amb els que els psicòlegs basen les seves receptes per ser feliç. Deixem de banda el concepte “felicitat” per centrar-nos en una afirmació, de l’any de la patacó, del filòsof Epictet, esmentada sovint pel popular psicòleg Rafael Santandreu com a màxima fonamental per entendre la conducta humana: no ens afecta el que ens passa si no el que ens expliquem del que ens passa. És fals. Anem a veure el perquè.

.

L’esmentada afirmació ens parla de la capacitat de reflexionar que posseïm els éssers humans i del seu gran poder per transformar la percepció de les coses que ens passen, fins al punt de modificar els sentiments que generen aquestes coses. No ens ensenya res de nou, però es fals perquè centra la percepció en la Reflexió; cal passar aquesta “revelació” pel sedàs de la multiplicitat de sentits que posseïm. La Reflexió és un sentit i les seves captacions ens generen afectacions respecte a les coses que ens passen, però hi ha un petit detall a tenir en compte: tenim deu sentits més que també generen afectacions respecte a les coses que ens passen. Cal recordar que són: Comprensió, Vista, Oïda, Imaginació, Memòria, Olfacte, Previsió, Tacte, Gust i Psicomotricitat.

Esmentar en relació a tot això l’ús habitual del terme “diàleg intern”, que és una forma poètica d’anomenar a la Reflexió, al qual se l’atorga moltes vegades la capacitat de transformar de soca-arrel la realitat. Res més lluny de la realitat. Un atorgament que em recorda el voler controlar els pensaments impurs per part de certes religions o el pretendre viure enmig de pensaments de qualitat per part de certs gurus.

Que no se’ns vagi la xaveta al construir les nostres bases perquè després no hi ha forma de controlar al monstre.

Article: Albert Cebrián

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per