dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘En el tema de Colom no interessa la veritat’

El periodista Nito Verdera (Eivissa, 1934) ha estudiat durant gairebé mig segle la figura de Cristòfor Colom. Ramon Texidó va aprofitar la presentació, a la Biblioteca de Calella, del seu últim  llibre ‘Cristóbal Colón. El libro de las falacias y relación de cuatro verdades’ (2007) per parlar amb ell. Unes de les revelacions més sorprenents que es desprenen dels vuit llibres publicats fins ara per Nito Verdera sobre la figura de Colom, és que l’Almirall estava en possessió d’uns coneixements científics i cartogràfics extraordinaris, i molt difícils d’explicar en un home del segle XV.

nito_verdera__01.jpgPer què hi ha tants historiadors importants que s’han interessat, com vostè, en estudiar amb tanta profunditat la figura enigmàtica de l’Almirall?
A mi em va interessar Cristòfor Colom, en primer lloc, quan jo estava de Pilot de la Marina Mercant en vaixells suecs pel Mar Carib. No és fàcil entendre com podia aquell home navegar per llocs desconeguts sense cartes nàutiques, ni informació meteorològica, ni fars, ni instruments com poden ser radar o sondes. I després vaig entrar a investigar els enigmes del seu origen, i encara segueix.

Vostè ja havia avançat en el seu llibre “Cristóbal Colón, catalanoparlante” (1998) que la llengua materna de Colom era el català.
Efectivament, és una obra de molts d’anys d’investigació buscant paraules catalanes o catalanismes en els escrits en castellà de Colom, que era la seva llengua diguem-ne oficial d’escriptura; també catalanades mesclades en el context o expressions usades en els territoris de parla catalana.

També ha documentat la catalanitat de Colom amb aportacions d’altres investigadors.
Sí, en aquest llibre vaig recollir els treballs que sobre aquest tema havien fet els meus amics Pere Català i Roca, Josep M. Castellnou i de Caius Parellada.

Precisament, l’obra fa unes referències molt importants sobre el lèxic emprat pel navegant.
Efectivament. Demostro que Colom era un home bilingüe, com ara mateix ho som nosaltres. A més, quan no sabia la paraula castellana que havia d’utilitzar, de manera automàtica, recorria a la seva llengua materna, que era el català parlat a Eivissa.

Per què sostè que l’almirall va néixer a Eivissa?
Molt clar. Jo he fet un llarg treball d’investigació periodística i, fins i tot, policíaca. Va ser Conan Doyle, el creador de Sherlock Holmes, qui a “The sign of four” (1889), va escriure: “Quantes vegades t’he dit que quan hagis eliminat lo impossible, qualsevol cosa que quedi, encara que paregui improbable, ha de ser la veritat?”

A més vostè afirma que Cristòfor Colom era jueu, i concretament un jueu convers. Precisament, el mateix any del descobriment (1492), quan els reis catòlics van expulsar els jueus de la península. Com s’explica?
Va ser pura coincidència. Però sí cal recordar que Colom estava ben protegit per Lluís Santàngel, l’Escriva de Ració del rei Ferran. Santàngel era  un home molt poderós, establert a València, que va finançar el primer viatge descobridor i que també era jueu convers.

També desmenteix categòricament que Cristòfor Colom fos un personatge despòtic i cruel, com sostenia alguna teoria.
Sí, clar. Colom, com a Governador de les terres descobertes es limitava a aplicar les lleis dictades per la Corona. I puc dir que amb més benevolència.

Què li diuen generalment a Madrid quan els parla de la catalanitat de Colom?
A Castella, segons pareix, hi ha molta gent que prefereix un descobridor italià d’Amèrica que no a un súbdit de la Confederació Catalano-Aragonesa.

Algun dia hi haurà unanimitat mundial sobre l’autèntic origen de Colom?
No arribarem a un acord que deixi clar l’origen de Cristòfol Colom. No interessa la veritat. En el tema Colom dos i dos no sumen quatre, i vol guanyar el centralisme i el localisme.

També és impressionant trobar milions de planes web relacionades amb la figura històrica de l’Almirall. Això vol dir que interessa a moltes persones d’arreu del món.
Si busquem Colón, Colom, Colomb, Colombo, Columbus, o Kolumbus, hi ha més de sis milions de webs relacionades amb el genial navegant i el descobriment del Nou Món. Sí, és una tema que apassiona.

per Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris