dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mª Mercè Salomó

merce_salomo_100x100.jpgMª Mercè Salomó viu a Premià de Mar i és una incansable viatgera. Aquesta entusiasta premiarenca té un blog d’internet on dóna un constant i complet testimoni de les seves experiències viatgeres, que basa en les seves dues principals inquietuds: la solidaritat i els drets humans. La propera tardor, un nou viatge solidari la portarà durant dos mesos per cinc països de l’Àfrica Oriental.

merce_salomo_100x100.jpgMª Mercè Salomó viu a Premià de Mar i és una incansable viatgera. Aquesta entusiasta premiarenca té un blog d’internet on dóna un constant i complet testimoni de les seves experiències viatgeres, que basa en les seves dues principals inquietuds: la solidaritat i els drets humans. La propera tardor, un nou viatge solidari la portarà durant dos mesos per cinc països de l’Àfrica Oriental.

A què es dedica professionalment?
En aquests moments he passat a millor vida: sóc jubilada!

Però la seva afecció, en realitat, és…
Viatjar. Tinc tots els dies de la meva vida lliures i els aprofito viatjant per enriquir-me culturalment i, sempre que puc, posar en pràctica una de les meves inquietuds: la solidaritat i el drets humans.

Com a persona, com es definiria?
Senzilla, sincera i solidària.

Llibre, pel·lícula i música preferida?
Llibres, principalment novel.la històrica. Pel.lícula: "Gorilas en la niebla" i "El club de los poetas muertos". Música: Gospel i la Nova Cançó (que ja no és tan nova!).

L’esport que li agrada més és…
No en practico cap, però m’agrada veure les proves d’atletisme.

Si tingués poder polític, què seria el primer que canviaria?
Enduriria les penes de presó als pederastes, violadors, maltractadors i terroristes.

I si tingués molts diners, què en faria?
El que faig ara sense diners: ajudar a persones del Tercer Món. Amb més diners podria obrir hospitals, escoles, centres de recerca…

Un fet històric que l’hagi impressionat especialment?
N’hi ha més d’un, però diré la caiguda de l’Imperi romà. He conegut la seva grandesa a Síria, Jordània, Turquia, Itàlia…i costa entendre com van perdre tant en tan poc temps.

Qui és el seu heroi o la seva heroïna?
En puc dir dos?

Sí, i tant!
Doncs la Isabelle Eberhardt, una jove viatgera del segle XIX, que per recórrer Algèria es va vestir d’home i així poder accedir plenament a la cultura del país. I l’Emperadriu Zenòbia, que va regnar a Palmira, Síria, contrariant a l’Emperador August fins que va ser presa per els romans. En el meu viatge a Palmira, vaig poder reviure la història i veure les restes del seu feu.

merce_salomo_amb_un_grup_de_nens.jpgEn una amistat què és el que valora més?
La sinceritat.

I en una parella?
Igualment, la sinceritat.

Per què li agrada viure al Maresme?
Perquè puc triar entre mar i muntanya, en un no-res.

I què hi troba a faltar?
Un passeig que uneixi tots els pobles de mar i bons accessos als d’interior; no una carretera!

Què ha après viatjant per arreu del món?
He après que tots som iguals, però diferents; que hi ha molts governs corruptes enriquint-se i empobrint al seu poble i que el somriure d’un infant em fa feliç.

Quines coses tenen en comú totes les cultures i quines coses les separen?
La cultura és la identitat d’un poble i per el que he vist i viscut, en els meus viatges, algunes cultures estan recuperant valors ancestrals que tenien el risc de desaparèixer. I, justament, les separen cada una de les identitats dels diferents pobles que hi ha a la Terra.

Viatjar és també una oportunitat per aprendre a ser solidari?
Depèn de l’estil i el motiu del viatge. Si una persona viatja sense endinsar-se als carrers allunyats dels circuits turístics o es queda tancada al magnífic hotel o lodge, no sabrà mai què hi passa en aquell país, ciutat o poble. Personalment, la majoria dels viatges que faig no són turístics, o sigui que "entro" dins la problemàtica del lloc que m’envolta.

Quins projectes té per endavant i li agradaria compartir col·lectivament?
Bé, en aquests moments estic preparant un viatge, per l’octubre, que durant dos mesos em portarà per cinc països de l’Àfrica oriental: Kènia, Uganda, Rwanda, Burundi i Tanzània ón conjuminaré els animals i natura amb la col·laboració a un orfanat a Rwanda.

Blog

per Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris