dimecres, 28 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Roser Caño Valls

roser_cao_100x100.jpgL’escriptora Roser Caño Valls, acaba de publicar el seu primer llibre: “A l’Altra banda del riu” (Setzevents, 2009). Caño és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB. Ha escrit narracions breus, peces de teatre i proses poètiques. Actualment treballa com a professora d’educació secundària en l’especialitat de Llengua catalana i literatura.

Com defineixes en poques paraules “A l’Altra banda del riu”?
És un passeig pel riu vital.

El recull de contes gira a l’entorn d’un denominador comú?
Sí. El denominador s’aplega sota una cita d’Heràclit: “Tot flueix, no passem mai dues vegades pel mateix riu”.

La quotidianitat pot ser també una bona font d’inspiració?
Sí, i tant que sí. La meva inspiració es troba en la meva quotidianitat viscuda, en la música, l’art, la literatura…

Quins són els llibres i autors que més t’han influenciat literàriament?
Els llibres que més m’han marcat són les obres tant de novel·la i sobretot de narrativa breu de Mercè Rodoreda. El seu estil era molt personal i característic i en poques paraules Rodoreda ens explicava una història plena de símbols amb personatges psicològicament ben caracteritzats.

És a través de la poesia on et trobes més còmode, literàriament parlant?
Bé, sí però jo prefereixo parlar de narrativa poètica, perquè així puc escriure sense pressions formals, però puc expressar idees poètiques.

roser_cao_800x600.jpgTambé escrius peces de teatre. Com ha estat l’experiència i com valores l’actual situació del món teatral català?
Sí, escric peces de teatre. Bé, des de petita la meva mare sempre m’ha dut al teatre, i sempre gaudeixo de bones obres. I això m’ha portat a escriure exercicis teatrals. Per tant, l’experiència ha estat bona però cal ser constant perquè és un gènere complex. Crec que el panorama teatral català necessita créixer amb nous autors i autores per donar continuïtat a la tradició teatral catalana.

Precisament, has participat en el primer Simposi sobre teatre infantil i juvenil.
Doncs ha estat una experiència molt positiva. D’una banda, perquè he pogut participar en una activitat dedicada al teatre dels més joves, a través de la meva opinió com a professora de llengua catalana i literatura.

Hi ha algun altre gènere literari que t’agradaria dur a terme?
Doncs sí. M’agradaria fer ressenyes d’opinió de temes de literatura. Però a poc a poc…

Vas començar a escriure molt aviat, als 7 anys. Creus que, d’alguna manera, s’hi neix escriptor o escriptora?
Crec que sí, que s’hi neix, però cal treballar l’escriptor amb constància, llegint molt i sobretot vivint molt, i també acceptant les crítiques dels lectors per créixer.

D’altra banda, també escrius a la revista virtual Literària. Creus que les noves tecnologies beneficien la literatura?
Sí, i tant que sí. Internet és una finestra per la literatura, i sobretot per la literatura en llengua catalana. Aquesta via és una manera d’aconseguir molts més lectors i inclús de conèixer-los.

En aquest sentit, creus que, malgrat tot, mai no acabaran de substituir el llibre de tota la vida?
Crec que les tecnologies i el llibre en paper no estan renyits. Ans al contrari, totes dues coses es complementen. Actualment es fan moltes fires de llibre vell a Barcelona, i això vol dir que aquest format encara té una llarga vida, i conviurà amb els llibres digitals.

També tens un bloc d’internet, Antaviana. Què expliques en el teu dia a dia?
Bé, el bloc va començar essent un espai per a publicar, i ara és un espai de participació amb jocs, apunts de teatre, debats, entrevistes on els lectors són també en part autors del bloc.

Ets professora d’educació secundària. Si algun alumne et demana consell per escriure, què li recomanes?
Doncs li diria que primer llegís, i després intentés escriure allò que li vingués al cap i sobretot que ho fés perquè li agrada i que fos constant.

Com a filòloga de català, com veus el futur de la nostra llengua. Què creus que caldria potenciar al respecte?
Bé, és una qüestió difícil perquè encara s’ha de fer molt per la nostra llengua, però crec que essent professora i escrivint en català contribueixo al seu creixement. Crec que cal potenciar des de les escoles, amb activitats i festes on el català tingui presència i fomenti el seu ús i també des dels mitjans de comunicació.

Per acabar, quins projectes futurs tens en el tinter?
Doncs estic reescrivint una obra de teatre i també estic començant a idear el meu segon recull. I sobretot espero continuar escrivint per als meus lectors i lectores.

per Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris