dimarts, 09 de de març de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Signen el Pacte Nacional d’Infraestructures sense el suport de CiU i PP

pacte_280x87.jpgEl president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que el Pacte Nacional d’Infraestructures, que el Govern català va signar divendres passat amb representants del món local i econòmic, neix amb un "consens bàsic", malgrat la falta de suport de CiU, PPC i de la patronal Foment del Treball.

pacte_.jpgEl president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que el Pacte Nacional d’Infraestructures, que el Govern català va signar divendres passat amb representants del món local i econòmic, neix amb un "consens bàsic", malgrat la falta de suport de CiU, PPC i de la patronal Foment del Treball.

L’acte

Montilla va presidir l’acte celebrat al Palau de la Generalitat, on d’una trentena de consellers, dirigents polítics i representants de l’administració local i d’entitats econòmiques i socials van ratificar aquest acord en un acte carregat de solemnitat. El president català va agrair les aportacions que han realitzat els partits i la societat civil per tirar endavant aquest pla. També va reconèixer l’esforç d’aquells que finalment no han donat el seu suport al pacte, com són els partits de l’oposició, CiU i PPC, la Diputació de Tarragona i la principal patronal catalana, Foment del Treball.

Altres plans d’entitat

Montilla va destacar que aquest pacte, que se suma als altres tres impulsats aquesta legislatura per l’executiu català en matèria d’Habitatge, Immigració i Investigació, neix amb un "consens bàsic" sobre com ha de ser estructural i físicament el país, "corregint les deficiències existents i respectant el territori".

Full de ruta

El Pacte Nacional d’Infraestructures, que veu la llum després de llargs mesos de debat, controvèrsies i negociacions, pretén ser el "full de ruta" de Catalunya en matèria d’infraestructures. Per això proposa 130 actuacions prioritàries en els àmbits de la mobilitat, l’aigua, els residus, l’energia, el sòl i les telecomunicacions, i preveu una inversió conjunta de l’Estat i la Generalitat de 100.000 milions d’euros fins a l’any 2020. Una de les obres que recull el Pacte d’Infraestructures és la construcció de l’anomenat Quart Cinturó o Ronda del Vallès, encara que la Generalitat no concreta ni la capacitat que ha de tenir aquesta via ni el seu traçat definitiu.

El rebuig de CiU i PPC

El rebuig de CiU i PPC a la firma del pacte es deu, en part, a la inconcreció de la Generalitat en aquest aspecte, mentre que la patronal Pimec ja ha advertit que el seu ‘sí’ al pla està condicionat al fet que el polèmic Quart Cinturó "sigui una via ràpida i no de rotondes", segons que ha indicat avui el president de l’entitat, Josep González.

Millorar els accessos per carretera a l’aeroport, ampliar i millorar la xarxa de Rodalies, impulsar el corredor ferroviari mediterrani o aconseguir que Catalunya assumeixi la gestió de l’Aeroport de Barcelona són altres de les actuacions que recull el text.

Alguns dels signants, tot i això, advoquen per incloure altres actuacions, com és el cas del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, que reclama la inclusió del transvasament d’aigua del riu Roine per garantir el subministrament futur d’aigua a la comunitat.

Reaccions

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha lamentat que el pacte, malgrat gaudir de consens, no hagi aconseguit "un acord més ampli" a causa del "partidisme". També el diputat d’ICV Salvador Milà ha criticat que "alguns no hagin estat a l’altura de les circumstàncies" i s’hagin tancat en postures radicals", l’al·lusió a CiU i PPC. Alguns dels altres signants, entre ells els sindicats CCOO i UGT o la Diputació de Barcelona, han expressat el seu ple suport al pacte i han urgit que les obres previstes es facin amb la màxima celeritat.

per José L. Cánovas (lamalla.cat) 

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris