dissabte, 08 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

…. Cercle, cercle … Zoo?

Foto: sxc.hu

Dia per anar al Zoo, que fa molt que no hi hem anat. Perfecte, planifiquem-ho. Anem amb l’autobús, fem una volta i tornem cap a casa. Som-hi doncs, no ens ho pensem més i fem-ho . Pim-pam.

Molt bé, ja hem tornat. Com ha anat? A veure, analitzem-ho. Durant el viatge teníem gana. Com que feia sol ens hem torrat la calba. Els elefants ens han ruixat amb la trompa i ens hem quedat xops. Com hauríem d’actuar el pròxim cop? Doncs potser si portem una motxilleta amb entrepans i una gorra aniríem millor.

Això és un exemple del que fem cada dia: planifiquem, ho fem, ho analitzem i mirem com actuar millor la pròxima vedada … per així planificar millor, fer-ho millor, analitzar-ho a veure si està millor…

És un cercle que no s’acaba. I aquest cercle es diu el cercle de Deming. En aquest cercle hi ha quatre passos: Plan (Planificar), Do (Fer), Check (Verificar), Act (Actuar). Realment aquest passos els fem normalment sense adonar-nos. Tot hi així, és veritat que fem un munt de coses, però això de planificar, verificar i mirar com actuar millor … això ho fem sense pensar-ho (o potser a vegades no).

Hi ha persones que haurien de ser més conscients dels passos del cercle de Deming. Però el cercle de Deming és interessant quan s’aplica en el món empresarial per la millora de productivitat o per implementar canvis. Tot i que és comú de planificar i implementar canvis, això de verificar i mirar con actuar millor la pròxima vegada potser no és un procés massa estructurat. I perquè estructurar-ho? Doncs, us recordeu quan anàveu al Zoo? Si hi anàveu solets, això de verificar i mirar con actuar millor la pròxima vegada ho pensàveu quan tornàveu en autobús. Però si hi anàveu amb la dona i els nens, doncs millor que tingueu en compte les seves experiències també, si no el pròxim cop tornarà a ser un mal son.

També cal recordar que durant la planificació és important també tenir en compte quin són els objectius, que durant la verificació es comprovaran si s’han aconseguit o no. Per exemple, anem al zoo a passar-ho bé. Com us ho heu passat?

Això sona tot a ‘sentit comú’. I apart de que això es diu cercle de Deming, la resta ja, més o menys, ho sabíeu. Ja ho sé. El que importa, però, és ser conscients i posar-ho en pràctica estructuradament.

Ah, m’oblidava … Si porteu cacauets al zoo … els elefants no us ruixaran.

Carles Pujol i Tarrés

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris