diumenge, 09 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Ens cal espiar al veí?

Ens cal espiar al veí | Foto: sxc.hu

Fa uns dies, el World Economic Forum (Fòrum d’Economia Mundial) va publicar un extens estudi sobre la competitivitat dels països del món. Aquest estudi es pot consultar a través d’Internet d’una forma molt interactiva, i recomano que li feu un cop d’ull. Per què és aquest estudi interessant? Perquè ajuda en el procés de ‘Benchmarquing’. Para el carro Manel!! Benchmarquing?

Anem a pams, i primer aclarim això de l’estudi del World Economic Forum. Aquest estudi valora la competitivitat de 139 països del món, tenint en compte una llarga llista d’indicadors, com per exemple, l’economia, salut publica, educació, transport, etc.. El país al cap de la llista es Suïssa i l’últim de la cua es la República de Txad (a l’Àfrica central). Segur que hem sentit parlar forca de Suïssa però no gaire de la República de Txad. I Espanya, què? Espanya estè situada en posició 42. No està malament, pensareu. Però si heu llegit les notícies últimament, la política i el nivell d’atur (per exemple) són preocupants. A més, si passem els Pirineus ens trobem que França estè en posició 15, i una mica més amunt, Alemanya està en 5ª posició. Aquí, doncs, comencem a pensar … què passa aquí?

Ara, doncs, ens cal començar a parlar de benchmarquing. Us recordeu quan fèieu els exàmens a l’escola? Trèieu un notable o un bé i havia un espavilat que treia un excel·lent. Com s’ho feia aquest espavilat? Doncs això és benchmarquing. Comparar les teves notes amb el millor de la classe. Però aquí està el problema, no ens podem només posar a pensar … com s’ho fa? Hem d’aprendre a fer-ho. I no podem aprendre a fer-ho si no ens ho ensenya com ho fa. Sí que podem provar de estudiar tres vegades més, i comprar-nos un diccionari nou, i … Però potser aquest espavilat té una bola de cristall que li permet veure els exàmens. Això és trampa!! Trampa o no, ho hem d’esbrinar. Si cal, després li direm al professor.

Així doncs, hem d’anar a Suïssa a espiar? No exactament. Tot i que Suïssa està el primer de la llista, hem de mirar els indicadors un per un. A vegades ens caldrà mirar a països amb característiques (com població o infraestructures) semblants. Però sí que és necessari anar a aprendre com s’ho fan a altres llocs i implementar-ho per poder millorar. A vegades, obtenir aquest coneixement no és fàcil, i si es mira en el sector empresarial pot ser encara més pelut. Per exemple, si teniu una empresa de begudes refrescants no podeu anar a la Coca-Cola a demanar-li que us expliqui la recepta perquè vosaltres pugueu ser més competitius. A vegades s’ha de ser una mica creatiu. Per exemple, algunes empreses aèries per agilitzar el procés de càrrega de combustible, han estudiat com s’ho fan a les curses de fórmula 1. D’aquesta manera s’evita intenta obtenir la informació directament dels competidors, ja que sovint això es considera espionatge industrial.

Tornant a l’estudi del World Economic Forum … si feu una mica el xafarder a la pagina d’Internet, us en adonareu que la majoria dels països que envolten el Mediterrani no estan en una posició competitiva. Això em va fer qüestionar .. què passa, que ens toca massa el sol? El que també em vaig qüestionar és … a quina posició estarà Catalunya quan sigui independent. Seguirem la tendència Mediterrània o n’aprendrem dels països nòrdics?

Carles Pujol i Tarrés

1 comentari per a “Ens cal espiar al veí?”

 1. Joan Pujol ha dit:

  Tal i com ens afirma Alfons López Tena al Público, la independència de
  Catalunya és inevitable (http://blogs.publico.es/dominiopublico/53/dependencia-o-independencia-de-catalunya/). Estar clar que volem la independència, però per a què la volem?

  El discurs independentista català sol proveir-se d’arguments econòmics, i ens assegura que sense la càrrega del cost econòmic de l’Estat Espanyol a les espatlles, Catalunya estaria més aprop de la primera de la classe. Les dades econòmiques així ho assenyalen. Ara bé, el que no està clar es si estaríem més aprop de la primera de la classe de matemàtiques, de història o de filosofia?

  Si ens fixem amb la competitivitat, tal i com suggereix l’article, l’Estat
  Espanyol està en la posició 42, França en la 15 i Alemanya en la cinquena. Si canviem de classe, i ens fixem en l’Índex de Desenvolupament Humà que publica l’ONU, on es té en compte el desenvolupament humà a més de l’econòmic, a l’any 2009 l’Estat Espanyol estava en la posició 15, França en la vuitena i Alemanya
  en la 22. A qui espiem, a França o Alemanya?

  Ens venen que tot el que ve de més amunt dels Pirineus està millor quan en realitat depèn del criteri que fem servir. Seria trist que la independència ens servís per semblar-nos més a Alemanya, Abans de començar a espiar caldrà plantejar-nos perquè estem espiant.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris