diumenge, 09 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’efecte Hawthorne i… perquè no som micos

Incrementar la productivitat és ara un tòpic molt anomenat. Bàsicament, les empreses volen fer més però sense incrementar les despeses. Aquí entrem doncs en el tema de la motivació. Com podem fem treballar més als empleats? Fuetades i garrotades pot funcionar en principi, però podeu tenir problemes amb els sindicats i també la reputació pot quedar afectada. Hem de pensar potser altres alternatives. Hi ha un curiós estudi, que s’anomena ‘l’efecte Hawthorne’ que és interessant de comentar quan es parla de motivació.

Hawthorne Works era una gran fàbrica de components electrònics situada a Illinois (Estats Units), Va esta operativa del 1905 fins al 1983 i va tenir fins a 45.000 treballadors. Per veure si la productivitat es podia augmentar, durant una temporada van experimentar amb la il·luminació dels llocs de treball. Van provar de posant més/menys llums, més/menys brillant, posicionant-la amunt/avall … Al cap d’avall van veure que tant si la llum afavoria al treballador, com si no, la productivitat augmentava. Qualsevol canvi afectava la productivitat. Curiós oi!! En l’efecte Hawthorne es va concloure que els treballadors augmentaven la productivitat com a resposta a ser estudiats, però no com a resposta a les condicions a la que es sotmetien.

Així doncs, tant si posem els empleats a treballar al sofà o a la cadira de fusta augmentarà la productivitat? Potser sí. Però el que importa és la interacció entre l’empleat i l’empresari. Si s’implementen canvis s’ha de tenir en compte la comunicació. I en aquesta comunicació és tant important explicar el que es fa, com prendre anotació dels resultants. Comunicar – fer canvis – analitzar. Tenir en compte els compte els comentaries dels empleats. I el millor de tot, invitar als empleats a donar suggeriments i posar-los en pràctica.

Cal recordar que la monotonia a la llarga cansa. Per tant, canvis són important, tot i que a vegades costen. Però si no hi ha canvi no hi ha evolució. I sense evolució … seriem tots micos encara.

Carles Pujol i Tarrés

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris