diumenge, 09 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’Einstein…, una inspiració empresarial?

Albert Einstein | Foto: viquipèdia

Durant l’època quan l’Einstein era professor de l’Universitat de Princeton, desprès de repartir els exàmens a la seva classe, se li va acostar corrent un estudiant … “Escolti, escolti, l’examen que ens ha donat és incorrecte.” L’Einstein encuriosit, però despreocupat, va preguntar-li … “Perquè t’ho sembla que és incorrecte?” L’estudiant, encara mig esbufegant li digué … “Ens ha donat l’examen de l’any passat … són les mateixes preguntes!!” El professor Einstein, pausadament li respongué … “Ah! Les preguntes son les mateixes que l’any passat … però les respostes son ‘diferents’ que l’any passat!!”.

Aquesta anècdota de l’Einstein és interessant de posar-la en el context empresarial. Tot i que podem tenir una empresa establerta des de fa molts anys, l’entorn canvia. Per tant no es pot seguir, any rera any, la mateixa estratègia. És important analitzar l’entorn i ajustar les estratègies d’una manera adequada. Això és molt fàcil de dir, però aplicar-ho pot ser difícil. Podem trobar una mica d’ajuda si utilitzem SWOT. “Que es això de SWOT? Una marca de suavitzant? Un matamosques? Un crit de Karate?” No, SWOT es una tècnica empresarial per ajudar-nos a establir millorar estratègies. SWOT son les sigles de Strengths, Weaknesses, Opportunities i Threats, que podríem traduir com Qualitats, Debilitats, Oportunitats i Amenaces. Les qualitats i debilitats són factors interns a l’empresa, i les oportunitats i perills són factors externs. Combinant els factors interns amb els factors externs ens ajudarà a establir un programa d’atac … SWOT! (aquí si que he fet un crit de Karate). Heu de tenir en compte que en cada intersecció entre els factors interns i externs tenen diferents qüestions a valorar.

Tot i això, tant si feu servir la tècnica del SWOT com la tècnica del “tinc una idea durant l’esmorçar i l’escric en el tovalló de paper ple d’engrunes de croissant …”, heu de recordar a l’Einstein. Les estratègies que identifiqueu ara, les haureu de revisar regularment ja que els factors interns i externs canvien. Això pot explicar també perquè totes les promeses dels polítics no es compleixen mai. Des de que ho diuen fins que ho han fer, els factors canvien i ja no té sentit. Pensàveu que perdien la memòria, oi? Doncs no … però pot ser que sigui una debilitat en alguns candidats.

Carles Pujol i Tarrés

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris