dissabte, 08 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Millor ser eficient o eficaç?

Foto: sxc.hu

Treballem d’una manera eficient o eficaç. O … pot ser treballem eficientment ‘i’ eficaçment. O … pot ser que no ho tinguem clar?

Tot i que ‘eficient’ i ‘eficaç’ són paraules que es fan servir molt freqüentment, a vegades pot ser que no s’utilitzin correctament. Per explicar-vos la diferència us donaré un exemple. Imagineu-vos que aneu a la platja a aprofitar que encara fa calor. Mentre esteu prenent el sol, de sobte, un nen troba una bomba de la guerra civil a l’aigua. No passa cada dia això, però aquestes eventualitats a vegades passen. Molt bé, que no hi hagi pànic. S’ha de trucar a una entitat publica, potser més adequadament, a un cos policial per que s’encarreguin. Algú sap el numero dels Mossos d’Esquadra? “Jo estic de vacances.” “Jo passava per aquí.” Aquest que crida “I have it, I have it” no l’entenc. Cap problema, no ens amoïnem, perquè truco al servei telefònic d’emergències 112 i tot s’arregla. Si el servei telefònic d’emergències 112 contesta la trucada en 5 segons, doncs es pot dir que proporcionen un servei eficient. Si els Mossos d’Esquadra tarden vint minuts … BUMM … quan arriben els Mossos d’Esquadra només hi troba el forat. Per tant, el servei d’emergència potser no és gaire eficaç.

Està clar? Eficient es refereix a fer ho sense perdre temps ni recursos. Eficaç es refereix a obtenir el resultat adequat. Posem-ho d’una altre manera. Jo em cordo el cinturó de seguretat en cinc segons. Això es molt eficient!! Però no sempre me’l cordo bé. Això no és gaire eficaç!! Shuu …no li digueu als Mossos d’Esquadra.

Que és millor? Doncs millor potser cordar-se el cinturó de seguretat correctament. Però la sogra al seient del darrera potser no li interessa gaire haver d’esperar-se mitja hora per veure si t’has cordat el cinturó. Així doncs, millor tenir en compte l’eficiència i l’eficàcia.

Però i si l’eficiència o l’eficàcia no funciona? Doncs en el cas del cinturó de seguretat, assegurat de que no portis la sogra al darrera. I en el cas del servei telefònic d’emergències 112 … el delegat del sindicat de Mossos ens recomana trucar a la comissaria més propera. Molt bé, agafeu la guia de telèfon i apunteu-vos el número de telèfon de la comissaria del costat de casa. I, si feu estiueig a la platja de Sant Vicenç de Montalt, no us oblideu també d’apuntar-vos el número d’aquesta localitat. Teniu en compte que, si viatgeu gaire, potser millor que us apunteu els números de totes les comissaries. Ja ho sabeu, quan aneu a la platja, deixeu la sogra a casa, i porteu la guia de telèfon.

Carles Pujol i Tarrés

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris