dissabte, 08 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Què pots fer amb un camell?

Què pots fer amb un camell? | Foto: sxc.hu

Hi ha una història que sempre m’ha fascinat i voldria compartir-la amb vosaltres. Però abans d’explicar-la deixeu-me fer-vos una pregunta: quina és la circumferència de la terra? És molt fàcil de buscar la resposta a l’Internet. Però sense l’Internet com us ho feríeu? Doncs aquesta és la història d’un home, que va calcular la circumferència de la terra, fa més de 2000 anys … amb un camell i uns quants càlculs.

Primer del tot, hem de viatjar pel temps fins l’any 236 abans de Crist, a la biblioteca d’Alexandria. Aquí és on trobem a Eratosthenes (nascut a Cyrene, actualment Líbia), treballant de bibliotecari. Un cop, en Eratosthenes, va sentir que hi havia un lloc on, duran el solstici d’estiu, el sol del migdia il·luminava el fons dels pous. Això el va encuriosí, perquè sabia que a Alexandria això no passava. El sol del migdia a Alexandria tenia una màxima desviació amb la vertical de 7°12′ (o 1/50 d’una circumferència).

Per poder observar aquesta estranya curiositat, va agafar un camell i va fer un llarg viatge, en direcció sud, fins a Swenet (conegut ara com a Aswan). En arribar va comprovar que, exactament el que deien era cert. El sol del migdia, durant el solstici d’estiu, feia brillar l’aigua al fons dels pous. No només això, però quan estaves dret no feies ombra. Això volia dir que el sol estava exactament a sobre, sense cap desviació amb la vertical.
Però per calcular la circumferència de la terra li faltava una mesura. La distancia de Alexandria fins a Swenet! Per tant, de tornada va calcular que el viatge entre les dues poblacions era casi de 800 Km (un llarg camí amb camell). Amb això va calcular que cada grau de la circumferència de la terra equivalia a uns 110.25 Km. Per tant, 360 graus de circumferència corresponia a 39,690Km. Tenint en compte que el marge d’error que va obtenir es només d’un 1%, el resultat es admirable.

No us costarà gaire adonar-vos que d’una manera semblant es pot calcular la declinació de la terra i ,amb una mica de trigonometria, la distància de la terra a sol.

Així doncs, quan els vostres fills us demanin un ordinador per reis, potser aquesta història us ajudarà a convèncer-los de que en poden treure més bon partit amb un camell i una mica d’estudi.

Carles Pujol i Tarrés

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris