divendres, 07 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Alcaldable 2.0: Josep Barri (Entesa x Calella)

Josep Barri (Entesa per Calella)

Continuem amb la secció d’entrevistes Alcaldable 2.0, on candidats i candidates a les diverses alcaldies del Maresme per a les properes eleccions municipals del 22 de maig ens expliquen les seves motivacions per encapçalar la llista de la seva formació política. Avui entrevistem Josep Barri, candidat a l’Alcaldia per Entesa per Calella, una formació de recent creació que es presentarà a les properes eleccions municipal.

Com valora que la seva formació l’hagi escollit per encapçalar la llista?
La veritat és que m’omple d’orgull i de responsabilitat. Encapçalar un projecte nou que no està recolzat per l’estructura d’un partit polític, i fer-ho gràcies a la confiança de tots els companys em fa molta il·lusió.

Quines són les seves motivacions personals i polítiques per a presentar-se com a candidat a l’alcaldia?
Fins avui no he tingut cap activitat política anterior excepte la participació a l’organització de la Consulta per la Independència del passat 25 d’abril. Això vol dir que crec en el poder de la societat civil per influir a les decisions de la política municipal i aquest principi és el que hi voldria traslladar.

Com defineix l’equip que l’acompanya?
Crec que és un grup de gent meravellós, implicat i engrescat en una tasca que ens és nova però que ens motiva perquè suposa la gestió i la millora de la nostra ciutat. Tenim l’experiència que ens dóna la participació en el teixit d’entitats locals i el suport també de qui tanca la llista, en Joaquim Rey, que fou Alcalde de Calella durant 8 anys.

En cas de governar, com voldrien administrar els recursos municipals, actualment molt condicionats per la situació econòmica?
La crisi actual i el descens en l’activitat immobiliària, principalment, han provocat una merma en els ingressos que ha de ser compensada amb un rigor pressupostari en la despesa. Tampoc podrem dependre dels ajuts de les administracions superiors que ja està clar que pateixen els mateixos mals. Aquets propers anys han de ser de molt control en la despesa interna, aprofitant al màxim les possibilitats que donarà la reorganització de la mateixa estructura de l’Ajuntament.

Com controlarien o reduirien els capítols de despeses?
Cal continuar, i millorar en el que sigui possible, la feina feta en el rigor pressupostari. Creiem que s’ha de racionalitzar el treball en l’estructura interna del personal de l’Ajuntament, al mateix temps que caldria renegociar alguns dels contractes de serveis, com els de neteja. Igualment s’hauran d’estudiar al detall les inversions futures perquè siguin les imprescindibles i marcades per l’austeritat del moment.

Malgrat les retallades, tenen previst mantenir o fins i tot potenciar noves polítiques socials?
En quant a les polítiques socials considerem que no hi ha d’haver cap reducció sinó que s’ha d’intentar arribar a cobrir totes les necessitats derivades del moment de crisi actual. Calella té un 19% d’atur i s’estan donant ja casos de l’anomenada nova pobresa, formada per una bossa de gent, majoritàriament gran i que, fins avui, mai havia tingut problemes de necessitats bàsiques. Això sí, tota aquesta partida de polítiques socials s’ha d’aplicar amb el màxim rigor i transparència per evitar casos d’abusos.

Quins són els principals projectes que els agradaria dur a terme a nivell urbanístic i d’equipaments?
Els principals punts a tractar serien la nova escola Salicrú, vital en aquests moments; trobar solucions ràpides i poc costoses al problema de l’aparcament, aprofitant la Fàbrica Llobet Guri i el seu entorn; l’estudi de la viabilitat de l’aparcament de la Plaça del Mercat i, també, el replantejament rigorós del desenvolupament de la zona nord de la Riera Capaspre, amb el nou hospital i la zona socio-sanitària.

Josep Barri i Vila

Tots aquests projectes, però, com també el de la nova façana marítima, necesiten d’un ampli consens ja que són la base del futur desenvolupament urbanístic de Calella. Qui no estigui disposat a arribar a aquest consens no estarà fent cap favor a la ciutat.

Com valora l’actual servei de manteniment i neteja? Són millorables?
Creiem que són molt millorables. Caldria replantejar i renegociar aspectes del servei de neteja. Una ciutat turística i comercial com Calella no pot donar imatges com les que dóna moltes vegades. I una neteja i una recollida de la brossa més acurada també pot reduir despeses en quant al reciclatge.

Creiem també que s’hauria de replantejar la neteja de la platja i implicar en tots aquests temes els sectors que hi estan directament relacionats.

Creu que caldria millorar la seguretat ciutadana al seu municipi?
Una ciutat que té com a font pràcticament principal de vida el turisme no pot tenir dubtes en quant a la seguretat ciutadana. A Calella falta una policia de proximitat que sigui visible, encara que això suposi un augment de dos o quatre agents a la plantilla.

Al mateix temps caldria que el número d’agents cívics actual fos superior i amb unes funcions més específiques per les que estessin preparats. En aquesta qüestió s’hi podria incloure també la reestructuració de la plantilla de la societat Gestvia.

Voldrien potenciar més la participació ciutadana?
Una de les bases del nostre programa és obrir canals de participació ciutadana en els processos de decissió de l’Ajuntament. Avui dia veiem que en determinats aspectes els partits polítics tradicionals s’estan veient superats per moviments surgits de la societat civil. Si no s’escolta aquesta nova veu i no es canalitza el seu funcionament en benefici de la mateixa societat es pot arribar a una fractura entre l’administració i l’administrat. I això és el que provoca la desafecció política.

Quin paper volen assignar a les noves tecnologies?
Les noves tecnologies s’estan convertint en eines habituals de funcionament i comunicació entre la gent i no només entre el jovent. Per lògica, doncs, el mateix Ajuntament s’ha d’adaptar al seu ús, la qual cosa provocarà l’afavoriment de la participació ciutadana que dèiem abans.

Quines mesures voldrien impulsar des del consistori per ajudar a reduir la taxa d’atur?
Des de l’Ajuntament s’ha d’afavorir la creació de nous llocs de treball per rebaixar l’actual taxa d’atur. Això s’ha de fer facilitant la tramitació de noves empreses estables i fent costat als nous emprenedors i, en especial, als joves. L’estudi i el consens en quant al futur de la zona nord de la Riera Capaspre serà també una peça clau.

A nivell municipal, què considera que ha estat el millor i el pitjor d’aquests darrers quatre anys?
En la part positiva hem de ressaltar el que s’ha aconseguit a partir dels anomenats “Plans Zapatero”. Gràcies a això tenim el cobriment de la Riera i les millores del carrer de Sant Joan i del carrer de l’Església. També podem parlar de la Challenge i de determinats aspectes de rigor pressupostari.

En la part negativa hi tenim el descontrol en la lògica d’algunes obres, la pèrdua de places d’aparcament al casc urbà, la imatge de deixadesa en quant a la neteja i la progressiva pèrdua de lideratge.

Ja fora del terreny polític, quins són per a vostè el principal patrimoni ambiental, social i cultural del seu municipi?
Encara que pugui semblar contradictori el principal patrimoni que tenim els calellencs és l’orgull de ser-ho. Som privilegiats en platja, en muntanya, en clima, en la força del teixit social que va forjar aquesta ciutat arribant-la a convertir en pionera tot mantenint el seu pòsit cultural i històric. Però tot això s’ha tornat fràgil i ha arribat el moment d’unir esforços per redreçar-ho.

I en clau de futur, com visualitza Calella l’any 2015?
Ara vénen quatre anys importantíssims perquè no depenem exclusivament de nosaltres i prou. La situació econòmica exterior ens mana i és just el moment de deixar de banda determinats interessos partidistes per poder afrontar la situació. El 2015 hem d’esperar tenir una ciutat encarrilada cap a la tranquil·litat i el desenvolupament sostenible i estable. Sigui ja dins una nació independent o encara no, però haurem d’haver aconseguit entre tots marcar una línia de futur totalment assumible pels joves que vagin agafant les responsabilitats de la ciutat.

Autodefinit: Josep Barri i Vila

Nascut a Calella, 51 anys, treballo actualment d’administratiu en una fàbrica del sector del tèxtil. Vaig cursar estudis de matemàtiques i arquitectura tècnica, sense finalitzar, i, després de l’aparició de l’Escola de Cobla Ciutat de Calella, vaig estudiar el contrabaix, convertint-me així en músic de cobla. En aquests moments estic a la Cobla Ciutat de Mataró, després d’haver passat per la Flama de Farners i la Baix Empordà.

Interessat i actiu des de fa uns anys en les xarxes socials i les noves tecnologies, blogaire conegut com “vilapou” i promotor (amb altra gent) de la Llopasfera i la Maresmesfera.

Sense activitat política anterior.

Alcaldable 2.0: redaccio@diarimaresme.com

1 comentari per a “Alcaldable 2.0: Josep Barri (Entesa x Calella)”

  1. […] http://diarimaresme.com/2011/alcaldable-2-0-josep-barri-entesa-x-calella/ This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← … amb qui pactareu? LikeBe the first to like this post. […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris