diumenge, 28 de de febrer de 2021
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Alt Maresme: ERO a la Corporació de Salut

Foto: Diari Maresme

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva presentarà el proper mes d’agost un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) a l’Hospital Sant Jaume i les Àrees Bàsiques de Salut de Calella i Malgrat-Palafolls. Segons les dades facilitades pels propis sindicats, l’ERO afectaria uns 800 treballadors dels 1500 que tenen tot els centres sanitaris de la corporació i entraria en vigor el proper 1 de setembre. Fonts sindicals han confirmat a Diari Maresme que ara hauran de negociar “dins de l’ERO”, amb les garanties legals corresponents.

Primera proposta

El Comitè d’Empresa recorda que el passat 6 de Juliol, la Direcció de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva va comunicar als diferents Comitès d’Empresa que el Servei Català de Salut els havia reduït el pressupost en aproximadament 7,5 milions d’euros i que, malgrat l’aplicació de tota una sèrie de mesures d’estalvi durant els darrers 12 mesos, encara quedaven per eixugar uns 4 milions d’euros.

Referèndum

Davant aquest fet, la Direcció va proposar als representants dels treballadors “una nova disminució de salaris i de condicions laborals, amenaçant que si no ens aveníem a fer aquestes mesures plantejaria un ERO”. Davant això, el Comitè d’empresa va realitzar dimarts passat un referèndum per conèixer l’opinió del col·lectiu de treballadors al respecte. El resultat va ser que el 66% dels votants van manifestar el seu desacord amb negociar la nova proposta presentada per la Empresa.

Fórmula mixta

Ara, l’empresa presentarà un ERO que segons el Comitè d’Empresa consisteix en una fórmula mixta de suspensió temporal de contractes per 4 mesos que afecta a un equivalent de 81 persones i una reducció de jornada en que representa un 31.3% que afectaria més de 700 treballadors.

Retallades

Finalment, el Comitè d’Empresa, a part de manifestar “el seu rebuig a tot un seguit de retallades que provocaran una minva salarial als treballadors, i una sobrecàrrega de treball en la seva feina”, també assenyala que aquestes mesures “repercutiran sobre els usuaris de les nostres comarques“. En aquest sentit, el col·lectiu de treballadors demana el “recolzament de la tota la població, dels diferents Ajuntaments i de les diferents agrupacions i teixit associatiu per reconduir la situació actual i poder continuar donant un servei digne i de qualitat com fins ara”.

Segons els sindicats, les mesures comportaran la reducció de llits per hospitalització (tant de agut com de serveis d’ UCI), la reducció del nombre d’intervencions quirúrgiques, l’allargament del temps en les llistes d’ espera (per a la visita a les CCEE, centres d’atenció primària i en la realització de proves complementaries), el tancament de les urgències dels centres d’atenció primària (tant de nit, festius com caps de setmana), la  reducció del nombre d’ambulàncies i altres mesures “encara per a implementar”.

Els treballadors també recorden que les mesures aplicades en els darrers 12 mesos ja van comportar un “important esforç” per parts dels professionals doncs inclouen la reducció salarial en un 5 %, fixada des de Juny del 2010, canvi en la despesa farmacèutica i de materials, reducció de la bonificació del servei de menjador del personal sanitari, reordenació de les guàrdies dels professionals, externalització del servei de laboratori, eliminació del servei de mediadores culturals, subrogació del servei de drogodependències i toxicomanies, i el tancament de quiròfans i CCEE de tarda.

Cal fer especial esment que ni els usuaris ni els professionals de la sanitat som els responsables de la situació actual i convé recordar que el dret a la salut, fonamentat en una sanitat pública, universal, sense discriminacions i de qualitat, està preservat per la nostra Constitució“, conclou el Comitè d’Empresa.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris