diumenge, 25 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

“Cal dotar l’obra d’un discurs compromès”

Cartell de l'exposició 'Flash black'

L’artista Àngel P. Vico inaugura aquest dijous 17 de febrer, a l’Espai d’Art Wonee de Barcelona, la seva mostra Flash Black. L’artista calellenc, amb estudis relacionats amb el món de la empresa i autodidacta en l’àmbit de la creació, ens avança el contingut d’aquesta nova exposició, ens parla dels seus projectes i ens explica les seves reflexions a l’entorn del món de l’Art.

Com defineixes la teva exposició Flash-black?
És la unió de diferents realitats que expliquen una història, parla de la solitud, del colonialisme, dels records, de l’emigració…

Quan pintes, amb quines tècniques et trobes més còmode?
Penso que quasi és més important el fet de parir la idea, que el fet de materialitzar-la. Amb un guió estructurat començo la recerca d’imatges, d’elements, de recursos que crec idonis per articular el llenguatge adient que l’espectador llegirà. Pintar amb tintes, amb acrílics, fotografiar, encadellar…; tot pren un caire secundari davant del missatge.

Autor: Àngel P. Vico

Abans d’inaugurar, tens alguna expectativa respecte la possible reacció del públic?
Per mi,  penjar aquest projecte ja és un èxit. Feia dos anys després d’In-culte que no exposava un projecte, qualsevol reacció és ben vinguda.

Creus que, a vegades, cal un cert punt de provocació en el món creatiu?
Sembla que actualment si no t’apuntes a la transgressió, la provocació o la butada, no ets un artista modernillo. L’important és dotar l’obra d’un discurs compromès, d’un contingut. De totes maneres no puc negar que és divertit provocar.

Curiosament, també has col·laborat fent tires còmiques. Creus que un artista s’ha de moure en tots els àmbits on el duu la seva obra?
Va ser una llàstima perdre el fil de la forma de veure el art dels renaixentistes. Vivim en una societat complexa que requereix d’un catàleg complert d’eines per expressar idees. Jo  soc un inconstant dels llenguatges artístics.

Autor: Àngel P. Vico

A part de Catalunya, també has exposat a Espanya, a diversos països europeus i als Estats Units. On t’has trobat més a gust?
Les vegades que he exposat fora del país són una anècdota. Però si ens guiem per les regles de mercat, en similars condicions m’han valorat millor l’obra a Madrid que a Barcelona.  És cert que Barcelona és una bona pedrera de creadors, però tristament a la capital hi ha més cultura de galeria.

Per cert, ets un actiu internauta. Per què el teu bloc ‘Copy is Right‘ està ‘tancat per reflexions’?
És una resposta senzilla, no tinc temps. He dedicat molt del meu darrer temps a reciclar-me tecnològicament, els nous mitjans em criden.

Precisament, en aquest bloc dones 51 consells per a ser pseudo-creador. Com es poden resumir?
Els 51  consells són sobretot un exercici d’autocrítica. El món de l’art està farcit de tòpics que tenen un fonament real. A cada consell he intentat recollir de forma àcida diferents aspectes que construeixen el  mite de creador/déu. El projecte encara no ha mort, només dorm, està al gimnàs fent  re-flexions.   

Actualment prepares a través de la xarxa el projecte fromcalella.cat. En què consistirà aquest nou projecte online?
És un projecte web 2.0 que porto amb Felip Santaren i que està al forn acabant de coures. Serà provocador, reivindicatiu, informatiu, participatiu…; un poble mig adormit com Calella necessita una web despertador, ens mereixem un turisme menys alcoholitzat i menys promiscu amb el càncer de pell.

Un recent exposició t’ha generat la necessitat de publicar un llibre…
Aquesta exposició en concret es planteja com una història per llegir, traspassar imatges i textos a un llibre només és la materialització lògica.

Autor: Àngel P. Vico

Com va sorgir la teva connexió i compromís amb l’Àfrica?
Prendre consciència que Àfrica té problemes no només requereix fer de turistilla aventurero. Però és cert que haver trepitjat el terreny t’apropa d’una manera brutal a una realitat que de vegades  veiem com molt llunyana. La responsabilitat històrica, la fascinació que sento des de petit i la relació amb ONGs, m’ha fet estar proper a aquesta  realitat. I una de les coses que més em captiva d’Àfrica és que allà vaig conèixer a la Pilar, la meva dona.

A part dels projectes endegats, quins altres t’agradaria impulsar properament?
Reprendre  el redactat dels 51 consells, continuar rumiant projectes i no deixar d’aprendre.

L’exposició

Títol: Flash Black
Inauguració
: el 17 de febrer, a les 7 de la tarda.
Lloc: Espai d’Art Wonee, a l’Avinguda de Les Drassanes, 17-21 de Barcelona (Metro Drassanes)
Horaris: Entre setmana de dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Caps de setmana tancat.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris