divendres, 07 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Carta de la Direcció Festival Shakespeare

Logo: Festival Shakespeare

El 23 de juny tenim la primera reunió amb el nou regidor de cultura i el responsable de Presidència i ens comuniquen que s’estan replantejant el Festival, no de cara l’any que ve, que això ja era cosa sabuda perquè així ho van manifestar en campanya electoral, sinó de cara aquest. És a dir, estaven mirant de no fer el Festival que començava exactament al cap de 14 dies. Em comenten que no es una decisió presa i que el dilluns 27 de juny ens confirmaran la seva decisió i “que si tinc espelmes a casa que les posi a Santa Rita i resi” (sic). El dilluns 27 ens comuniquen que no hi haurà Festival.

Prendre una decisió així a 11 dies de començar el Festival no pot ser una mesura econòmica, com diuen, ni ideològica. És una mostra de prepotència, de “aquí mano jo” i una gran falta de respecte. Un Festival internacional a 11 dies de començar ja està tota la feina feta absolutament lligat, i amb molta gent implicada i treballant-hi. Les companyies, l’equip del festival, l’empresa de comunicació, l’empresa tècnica, múltiples proveïdors: subtítols, disseny gràfic, web, docents, patrocinadors… i es podria fer un llistat molt gran de la gent que comptava amb una feina, centenars, una feina que uns ara han decidit que ja no tindran.

El Festival podia ser perfectament qüestionable, però es va aprovar i es va pressupostar i es va tirar endavant. Entenem, perquè tenim sentit comú, que estem en crisi i que si hi ha retallades a Sanitat i Ensenyament n’hi ha a tot arreu. Aquesta Edició del Festival s’ha fet amb una retallada de gairebé el 50%, i s’ha fet perquè hi creiem i perquè entenem l’art i la cultura com una manera d’explicar el món, i justament perquè estem vivint un moment difícil  ara és molt fàcil que aquests projectes no subsisteixin, i  és per això que molta de la gent que treballem en aquest àmbit ho fem des d’uns altres paràmetres: les companyies més que mai estan a uns catxets molt més baixos, igualment els artistes,  les empreses s’impliquen en els projectes.. I tot plegat es fa perquè en un món  en crisi s’han de poder donar molts punts de vista, i s’ha de cridar, i s’ha de lluitar i s’ha de treballar. I tot  per anar a favor del moment que es viu, per veure ni que sigui de lluny, una mica de Bellesa.

Però uns decideixen que no,

decideixen que no es farà la novena  edició d’un  festival pressupostat i aprovat. Un festival que forma part de la xarxa europea de Festivals Shakespeare, amb compromisos internacionals, i amb un fort compromís  amb tots els seus  col·laboradors, els participants, amb el públic i amb la Cultura. Un compromís que sembla que el nou consistori no té cap intenció de prendre.

Pobre país, amb el temor de veure’s tal com és!
Ja ni podem anomenar-lo mare,
sinó tomba; només veiem somriure
els que no saben res, els ignorants;
els sospirs, els laments i els gemecs,
fereixen l’aire i ningú no en fa cas;
el dolor violent no és més que un sentiment
de cada dia; i ningú no pregunta
per qui toquen a mort, i la vida dels bons
s’acaba abans que no es marceixen
les flors que porten al barret,
perquè moren abans d’estar malalts.

Macbeth
Ross, Acte IV Escena III
William Shakespeare

Montse Vellvehí | Directora Artística del Festival Shakespeare

3 comentaris per a “Carta de la Direcció Festival Shakespeare”

  1. […] Directora Artística del Festival Shakespeare, Montse Vellvehí, ha publicat una carta on denuncia com els responsables de l’actual consistori mataroní li van comunicar la […]

  2. Hax ha dit:

    SI SENYORA. Totalment d’acord. Ha estat una punyalada trapera. Com he dit en altres llocs per temes similars, els pobles també es medeixen i creixen per la seva cultura i art. I si han estat capaços d’eliminar tota la programació cultural (dies de dansa i aquesta magnífica) això diu molt de la trajectòria que seguiran i viurem a partir d’ara a la ciutat. He preguntat directament del perquè d’aquesta decisió d’algú involucrat indirectament i saps que m’ha respós?? Que tot això son quatre espectacles que ni veu ningú ni coneix ningú i que si no val, doncs fora!!

  3. […] argumentant motius econòmics, una decisió que ha rebut fortes crítiques des de diversos fronts culturals i […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris